Amenajarea casei

#decorarea casei #decorare #casa #amenajare casa

Stilul scandinav

stilul scandinav se caracterizeaza prin simplitate, bun gust si lumina, intr-o imbinare perfecta a materialelor moderne si traditionale. Iernile lungi si mohorate din tarile nordice si lipsa luminii naturale au facut ca designerii scandinavi sa puna accent pe culori luminoase si pe efecte produse de corpurile de iluminat. In ceea ce priveste piesele de mobilier, stilul scandinav este sinonim cu lemnul natural, deschis la culoare, atat de abundent in tarile nordice.


1 Culori


Stilul scandinav
este caracterizat prin culori foarte deschise si luminoase. Albul este preferat de designerii scandinavi datorita faptului ca are capacitatea de a da luminozitate camerei si de a o face sa para mai mare. Culorile predominante intr-o casa decorata in stil scandinav sunt: alb stralucitor, alb-vanilie, bleu, crem, bej, galben, roz, verde, rosu, gri, toate in nuante foarte deschise si placute ochiului.

Peretii scandinavi sunt vopsiti de regula in alb stralucitor si decorati cu tablouri sau fotografii.

Perdelele si draperiile sunt si ele deschise la culoare, semitransparente, uni, cu modele geometrice sau florale. Ideea este ca acestea sa permita cat mai mult luminii de afara sa patrunda in locuinta.
Moblierul este realizat din lemn deschis la culoare. Unele piese sunt confectionate in combinatie cu metal cromat sau fier forjat si sticla.

La fel de luminoasa si deschisa la culoare este si pardoseala, realizata din lemn, parchet laminat sau gresie.


2 Mobilier


Mobila, cu forme organice, este realizata din lemn deschis la culoare asociat cu metal cromat sau piele. Acest stil de amenajare este caracterizat de camere luminoase si confortabile, in care exista putine piese de mobilier, insa foarte practice si cu diverse spatii de depozitare .

Ca sa nu aglomereze prea tare o camera, designerii scandinavi s-au gandit la solutii pentru a face ca piesele de mobilier sa fie cat mai practice, adaugandu-le sertare originale, suporturi speciale pentru depozitare si alte accesorii inedite.

De asemenea, stilul scandinav mai este caracterizat de mobilierul vopsit in alb sau alte culori deschise la culoare si de canapele si scaune ce au tapiserii cu modele florale si geometrice.

Oglinzile inalte, care reflecta lumina, cu rame simple, din lemn, sunt alte elemente definitorii pentru stilul scandinav.


3 Delimitarea zonelor


Tot in ideea de a spori luminozitatea si a da impresia de mai mult spatiu, stilul scandinav accentueaza, la nivel vizual, ideea de open space , cu ajutorul finisajelor sau a diverselor obiecte de mobilier. Astfel, anumite zone ale camerelor sunt delimitate cu ajutorul dusumelei, spre exemplu, in combinatie cu gresie (mai ales bucataria este impartita in spatiul destinat exclusiv gatitului si cel destinat servitului mesei).

De asemenea, panourile vitrate sau bibliotecile sub forma de rafturi supraetajate sunt folosite pentru a delimita anumite zone ale camerelor carora li se da o functionalitate diferita.

Aceste elemente permit luminii naturale sa treaca dintr-o zona in alta si ofera amploare spatiului.


4 Lumina


Asa cum am mai amintit, lumina reprezinta elementul-cheie al stilului scandinav.

Pe langa efectul de lumina produs de culoarea deschisa a peretilor si a mobilei, designerii scandinavi folosesc surse de lumina artificiala.

Lampele si diversele corpuri de iluminat au, de regula, abajururi bogat ornamentate, realizate din materiale speciale. Au structura metalica sau din lemn si abajurul confectionat din material textil, hartie sau sticla de Murano.

Lampele si veiozele sunt folosite ca obiecte decorative astfel ca au forme speciale si sunt plasate cat mai la vedere. De asemenea, acestea sunt pictate in culori mai vii, pentru a intra in contrast cu nuantele de alb din locuinta si pentru a crea un efect modern, contemporan.


5 Pardoseala


Stilul scandinav este caracterizat de podele sau parchet realizat din lemn de buna calitate, cu fibrele vizibile. Podelele sunt lustruite si protejate cu lac si nu sunt acoperite decat in mica masura de covorase si carpete.

Designerii scandinavi prefera carpetele de dimensiuni reduse, intr-o singura culoare sau cu modele florale si geometrice, realizate din fibre cat mai naturale, eventual din lana.


6 Alte decoratiuni


Pe langa lampe si veioze originale, stilul scandinav este caracterizat de diverse obiecte decorative realizate din sticla colorata sau lemn. Vazele cu forme simple si in culori deschise si vii sunt elemente importante pentru acest stil. Acestea contin plante naturale sau artificiale de tipul crinilor, orhideelor sau cactusilor.

Peretii sunt adesea decorati cu fotografii inramate sau tablouri reprezentand arta abstracta, realizate in tuse mai indraznete de culoare.

Sursa foto : www.channel4.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare