Amenajarea casei

#stil #amenajarea camerei #casa #amenajarea casei

Stilul casual

Stilul casual inseamna confort, simplitate, dar si rafinament. O casa decorata in stil casual este calda si primitoare si poarta amprenta personala a celor care locuiesc in ea. Amenajarea casual este potrivita pentru persoanele care iubesc stilul de viata relaxat si vor o casa simpla si usor de intretinut, dar personalizata in acelasi timp.


1 Culori


Gama de culori principale folosite pentru stilul casual este compusa din nuante neutre - gri, crem, bej sau pasteluri ce dau o nota linistitoare. Culorile nu trebuie sa fie neaparat armonizate unele cu altele astfel ca se folosesc combinatii de nuante neutre cu unele mai inchise sau mai puternice. Printre cele mai utilizate culori se numara si bleumarin, rosu-caramiziu, oliv, cognac.

Peretii sunt vopsiti de obicei in culori deschise sau decorati cu tapet ce are motive florale, care dau un aer cald incaperii. La fel ca peretii, tapiseriile caracteristice stilului casual sunt tot in culori neutre sau decorate cu motive simple, geometrice sau florale.


2 Mobilier


Mobila in stil casual este simpla si confortabila insa are o structura solida. Este joasa si mai mult lunga decat lata. De altfel, acest stil este caracterizat de utilizarea cu precadere a liniilor orizontale, nu verticale. Orizontalitatea este redata de piesele de mobilier si de accesoriile de tipul lazilor, taburetilor, veiozelor sau vazelor asezate direct pe podea.

De regula, piesele de mobilier sunt confectionate din lemn. Stilul casual e caracterizat de dulapuri spatioase, canapele si fotolii de dimensiuni mari, foarte confortabile, biblioteci masive si scaune tapisate.


3 Materiale textile


Casele amenajate in stil casual sunt decorate cu tesaturi din fibre naturale ca bumbac, in, lana sau sintetice, dar cu aspect simplu. Imprimeurile cuverturilor, pernelor, fetelor de masa si tapiteriilor sunt folosite cu masura, niciodata suprapuse sau prea abundente. Dormitoarele sunt cele mai incarcate, paturile, de dimensiuni foarte mari, fiind acoperite cu foarte multe perne si cuverturi.

Pentru a accentua o anumita piesa de mobilier sau un colt al camerei se folosesc materiale incretite, pleduri, nasturi imbracati, panglici, snururi sau sfoara colorata. De regula, aceste accesorii sunt in culori vii si reprezinta elementele ce ofera personalitate camerei.

Ferestrele sunt decorate cu perdele si draperii iar pardoseala este acoperita de carpete si covoare cu motive florale, abstracte sau chiar populare.


4 Accesorii


O casa amenajata in stil casual este personalizata in primul rand prin accesorii. Daca linia generala de amenajare a casei este simpla, accesoriile pot fi extravagante.

De regula, pentru acest stil de amenajare se incearca imbinarea vechiului cu noul intr-un mod artistic. Astfel, se folosesc ca accesorii lazi vechi (acestea pot fi folosite si pe post de masa sau scaune), cutii sculptate de bijuterii (de regula sunt deschise, astfel ca se pot vedea in ele bijuterii, brose sau nasturi), valize, suporturi pentru ziare si reviste.

De asemenea, casele amenajate in stil casual sunt infrumusetate cu tablouri asezate asimetric, lumanari, lampadare, obiecte de arta populara din lemn, ratan, ceramica sau fier, colectii de pietre, scoici, papusi, soldatei.

Lucrarile de arta
cu teme naive sau traditionale sunt atarnate pur si simplu de pereti sau scoase in evidenta cu o rama de buna calitate.

Scopul acestui stil de amenajare este de a conferi casei o atmosfera de confort si relaxare dar, in acelasi timp, fiecare element folosit este reprezentativ pentru personalitatea celor care locuiesc intr-o asemenea casa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului