Amenajarea casei

#semineu #semineu casa #semineu lemne #incalzire casa

Semineul pe lemne, un vis care poate deveni realitate

Daca toata viata ai visat la un living cu semineu , langa care sa-ti petreci racoroase serile de iarna, exista cateva cai prin care visul tau poate deveni realitate.

 

Ce este semineul


Un semineu clasic este compus dintr-o vatra (locul in care se depoziteaza lemnele), o gura de alimentare (locul in care se introduc lemnele in interior pentru foc), o placa de radiatie (cupru, bronz sau fonta ), cosul de fum si clapeta de tiraj a cosului de fum. Tirajul semineului poate fi de doua feluri: natural (clasic, produs prin ridicarea natrurala a gazelor de ardere prin cos) sau fortat (cu ajutorul unui ventilator , la modelele mai noi).

Important: ca sa functioneze pe principiul tirajului, semineul pe lemne isi extrage o cantitate de aer din camera, deci trebuie sa asiguri ventilatia camerei si compensarea aerului evacuat cu aer proaspat.

Semineul este, de obicei, imbracat in caramida sau piatra si decorat dupa bunul plac al proprietarului.
 

O varietate de modele


Putini stiu ca semineul pe lemne se bucura deja de o oferta foarte generoasa in magazinele de profil, in ultima perioada aparand si modele care se pot monta in case, dar si in apartamente. Exista seminee pe care le poti cumpara "de-a gata", cu toate accesoriile si imbracamintea lor.

Nu trebuie decat sa faci o vizita la un showroom al unei firme care comercializeaza semineee. De asemenea, iti poti comanda si un semineu special pentru dimensiunile si modelul de care ai nevoie.
Daca nu te intereseaza un semineu functional, poti alege un semineu decorativ.


O sursa in plus de caldura
 

Semineul pe lemne iti va asigura caldura si confortul casei, indiferent ca se opreste lumina, se opresc gazele sau se strica centrala. Combustilul sau, lemnele, peletii sau brichetii, se gaseste peste tot, in diverse variante (la sac, la kilogram, la tona etc) si poate fi comercializat si de pe internet si comandat acasa.

Spre deosebire de sobe sau centrale, semineul incepe sa incalzeasca in jurul sau chiar din prima jumtatate de ora, cu relativ putin combustibil.


Montajul trebuie facut numai de profesionisti autorizati


Exista firme care iti pot oferi consultata, transport, montaj si intretinere pentru seminee. La alegerea si montajul semineelor de apartament trebuie luate in considerare mai multe detalii: amplasarea, izolarea perfecta, cosul (poate necesita gaurirea peretelui), dar si imbracamintea semineului, care sa fie in concordanta cu restul decorului din living.

Pentru semineele de casa, cosul poate fi scos prin perete sau, daca te-ai gandit la acest aspect de la construirea casei, poate fi zidit, astfel incat sa iasa prin acoperis (varianta ideala pentru tirajul mult mai bun).


Verificarea atenta si periodica
 

In cazul in care semineul tau nu este pur decorativ si obisnuiesti sa faci focul des, trebuie sa acorzi atentie verificarii periodice a semineului. Fa un contract ferm cu firma specializata care l-a montat si aminteste-le sa respecte data cand ar trebui sa vina sa verifice daca semineul functioneaza corect, eventual sa curete cosul. In caz contrar, exista pericolul intoxicarii cu fum sau al unui incendiu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea