Amenajarea casei

#rasnita de cafea #utilizare rasnita de cafea # intretinere rasnita de cafea #masina de macinat cafea

Rasnita de cafea

O rasnita de cafea este foarte utila intr-o bucatarie moderna . Aceasta poate fi utilizata atat pentru macinarea cafelei proaspete cat si pentru condimente. In ultimii ani au fost construite rasnite de cafea tot mai performante si mai putin zgomotoase. Iata care sunt principalele elemente de care este bine sa tii cont atunci cand iti cumperi un astfel de aparat si cateva sfaturi pentru intretinerea sa:

 

Trepte de rasnitare


In general, aparatele moderne sunt dotate cu 3 trepte de rasnire, cu granulatie mare, medie sau fina. Posibilitatea de control a acestor stadii difera de la un model la altul.

In cazul in care esti o persoana minutioasa opteaza pentru un model cu mai multe viteze de rasnire. Astfel, poti controla si testa fiecare sortiment in parte, pana in momentul in care gasesti granulatia optima, potrivita pentru diferite tipuri de cafea, zahar sau condimente.
 

Sisteme de siguranta


Din fericire, majoritatea modelelor sunt proiectate astfel incat sa functioneze doar in momentul in care capacul este inchis ermetic. Acest lucru este deosebit de important in cazul in care ai copii mici.

Vibratiile puternice pot fi daunatoare aparatului in cazul in care nu sunt atenuate de catre o suprafata moale. Astfel, este bine sa alegi un model cu picioruse antiderapante, din cauciuc.
 

Alte dotari


Este bine sa stii ca exista modele ce au un compartiment separat de stocare a cafelei macinate pe care poti indeparta manual sau poti pastra cafeaua in interiorul sau, dozand doar cantitatea de care ai nevoie in momentul respectiv. Aroma cafelei se va pastra timp indelungat.

 

Utilizarea corecta

 

Pentru a te bucura de rasnita de cafea un timp indelungat este recomandat sa nu umpli recipientul de macinare mai mult decat este permis sa nu fortezi capacul pentru a indesa continutul. Respecta gramajul recomandat de producator, dar si volumul ce poate incapea in cuva.

Evita sa macini orez sau cereale foarte dure, deoarece atat lamelele cat si motorul aparatului pot suferi avarii serioase. De asemenea, atunci cand macini frunze uscate, actioneaza butonul de rasnire pentru 2-3 secunde. Amesteca continutul si repeta procedeul pana cand atingi granulatia dorita.

Dupa un ciclu de functionare, asteapta cel putin 1 minut pentru a rasni din nou.
 

Curatarea corecta


Este foarte important sa cureti rasnita dupa fiecare utilizare. Resturile vechi de cafea sau condimente pot afecta aroma si prospetimea celei rasnite ulterior. Atentie, nu scufunda niciodata rasnita de cafea in apa si nu o intruduce in masina de spalat vase .

De asemenea, nu scutura si nu brusca rasnita de cafea atunci cand vrei sa scoti resturile macinate din interior. Socurile, impactul cu o suprafata dura sau vibratiile puternice pot disloca partile componente, astfel incat praful macinat poate fi imprastiat in jurul aparatului.

In schimb, curata recipientul pentru cafea cu un servetel de hartie sau bumbac. Poti folosi un servetel umed insa retine ca interiorul rasnitei si capacul trebuie sa fie complet uscate inainte de a fi depozitate. Atentie la lamele cutitului de macinare pentru ca sunt foarte ascutite si te pot taia.
 

  •   2011-09-21
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Reguli de calatorie cu animalul de companie

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare