Amenajarea casei

#plita #plita electrica #electrocasnice #aragaz

Plita electrica incorporabila

Plita electrica a devenit o alternativa la dispozitivele clasice de gatit. Pe langa designul atractiv, plita electrica are si alte avantaje fata de un aragaz traditional printre care: risc scazut de explozie si incendii, timp mult mai scurt de preparare a mancarurilor, posibilitate de programare, o suprafata mult mai usor de curatat si intretinut. Iata cateva criterii de care ar fi indicat sa tii cont daca vrei sa-ti cumperi o plita electrica incorporabila :


1 Puterea si consumul


Cei care vor sa doteze bucataria cu o plita electrica isi fac in primul rand probleme legate de consumul de energie. Este bine sa stii ca puterea medie a unei plite electrice este de 6-7 kW si ca ochiul cel mai mare are o putere maxima de circa 2-3 kW. Insa este recomandat sa iei in calcul faptul ca e putin probabil sa folosesti mai mult de doua ochiuri simultan astfel ca nu vei depasi un consum mediu 4,5 kW. In plus, cu ajutorul unei plite electrice mancarea va fi gata mai repede decat daca ai folosi un aragaz traditional, pe gaz.

De asemenea, este recomandat ca priza folosita pentru plita electrica sa fie cu impamantare, pentru ca acest aparat electrocasnic este unul dintre consumatorii cei mai puternici din casa.


2 Dimensiunea si numarul de ochiuri


O plita electica incorporabila cu 2 ochiuri are o dimensiune de circa 30 cm/ 50 cm, in timp ce un model cu 4 ochiuri are o dimensiune medie de 56 cm/ 50 cm. Exista si modele cu 5 ochiuri, mai mari cu 20-30 de cm fata de cele cu 4 ochiuri.

Dimensiunea golului de incastrare este de regula cu 2-3 cm mai mica decat dimensiunea propriu-zisa a plitei.

Este bine sa stii ca pe langa forma dreptunghiulara sau patrata , exista plite electrice incorporabile care au forma de bumerang. Este indicat sa tii cont de forma plitei mai ales daca ai de gand sa o incorporezi intr-un corp de bucatarie.

Marii producatori de electrocasnice au inceput sa inlocuiasca ochiurile cu touch screen-uri care ocupa mult mai putin spatiu.


3 Materialul din care este fabricata


Cel mai indicat este sa optezi pentru o plita din schott-ceran, un aliaj intre sticla si ceramica ce are o conductibilitate foarte buna si este foarte rezistent. De asemenea, acest material nu retine amprentele si este foarte greu de zgariat sau de spart.

Mai exista modele de plita electrica incorporabila realizate din inox sau sticla vopsita insa acestea retin urmele de amprente, se pot zgaria si pata cu usurinta.

Poti opta pentru un model realizat din inox tratat antiamprenta. Pe langa proprietatile igienice ale inoxului (nu favorizeaza dezvoltarea bacteriilor), vei avea posibilitatea de a curata mai usor plita cu ajutorul unor detergenti obisnuiti. In plus, prin tratarea antiamprenta, inoxul devine mai rezistent la coroziune.

De asemenea, sunt modele de plite electrice realizate din quart , cu duritate si rezistenta mai mare la frecare.


4 Pozitionarea panoului de comanda


La fel ca plita pe gaz sau cea cu inductie, plita electrica incorporabila are panoul de control pozitionat frontal sau lateral, de regula in partea dreapta. Plitele care au panoul pozitionat in lateral ofera mai mult spatiu de desfasurare in timpul gatitului.


5 Sistemele de siguranta


Este important ca plita electrica sa aiba cateva sisteme de siguranta. In primul rand, este recomandat ca dispozitivul electrocasnic sa aiba un buton de avertizare atunci cand suprafata de incalzire este fierbinte.

De asemenea, daca aveti copii, este bine sa optati pentru un model cu sistem de siguranta pentru cei mici, ce blocheaza toate functiile, pentru a evita producerea de accidente.


6 Functii speciale


Exista modele de plita electrica incorporabila dotate cu unul sau mai multe ochiuri ajustabile, in functie de dimensiunea oalei pe care vrei sa o folosesti. De asemenea, unele modele au un „arzator rapid”, de 2-3 ori mai puternic decat un ochi obisnuit.

De asemenea, poti alege o plita cu programator electric, semnal acustic si functie de pauza pentru panoul de control (blocare pentru curatare).


7 Pret


O plita electrica incorporabila cu doua arzatoare, din inox si dotata cu panou frontal de comanda costa circa 220 RON. Un model din inox cu 4 arzatoare, functii de baza si panou de comanda lateral costa circa 400 RON.

Un model cu forma de bumerang, dotata cu 4 arzatoare, cu Touch Control, dispozitive de siguranta si Timer digital costa 2.700 RON.

O plita electrica din clasa premium, cu 5 ochiuri, Touch Control si 17 trepte de putere costa circa 4.000 RON.

Sursa foto : english.thermador.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea