Amenajarea casei

#paraziti #infectii #microbi #alergii #perne #spalare perne

Pernele, surse de infectii bacteriene

Stiai ca intr-o singura perna se pot gasi peste 100.000 de paraziti ? Cercetari recente au concluzionat ca pernele mai vechi de doi ani sunt adevarate colonii de alergeni formati din bacterii, praf, piele moarta, insecte de pat si fecalele lor. Mai mult de atat, pernele uzate inlesnesc depozitarea bacteriilor chiar daca sunt spalate.



Care sunt riscurile


Pernele sunt mediul perfect pentru colonizarea bacteriilor deoarece absorb transpiratia si fluidele. Riscul de infectare este cu atat mai mare cu cat pernele vin in contact cu gura, ochii si nasul.

Principalele pericole reprezinta sunt infectiile cu stafilococul auriu si infectiile intestinale.

Cercetatorii britanici au luat probe din pernele din spitale si au gasit 30 de tipuri de bacterii intr-o singura perna. Aceste organisme minuscule, invizibile cu ochiul liber sunt vinovate de o serie de afectiuni respiratorii, eczme, alergii si disfunctii ale somnului.


Ce e de facut


Specialistii avertizeaza ca pernele trebuie spalate cel putin o data pe an, de preferat la o curatatorie ecologica.

Daca materialul iti permite, spala pernele la masina de spalat la o temperatura de minim 60oC, o data la trei luni. Foloseste o cantitate mica de detergent si limpezeste-le de doua ori. Pentru a echilibra masina de spalat este bine sa speli cate doua perne in acelasi timp.

In zilele insorite este bine sa scoti pernele la aer, pe terasa, in gradina sau pe balcon, pentru ca acestea sa se aeriseasca si sa se usuce. Bacteriile se dezvolta foarte bine in conditii de umezeala astfel ca este recomandat sa incerci sa pastrezi perna uscata.

De asemena, fetele de perna trebuie schimbate mai des, de cel putin doua ori pe saptamana si calcate foarte bine pentru a le steriliza.


Cand aruncam perna


Stiai ca in circa 3 ani o perna isi poate dubla greutatea din cauza microorganismelor?

Pernele deformate din cauza umezelii acumulate in ele care nu isi revin la forma initiala dupa ce au fost spalate trebuie aruncate.
De asemenea, este bine sa eviti sa folosesti perne care miros urat. Mirosul urat este cauzat in general tot de umezeala. Este bine sa stii ca exista perne speciale pentru vara care impiedica transpiratia in exces.

Indoaie perna si aseaza o carte deasupra. Daca aceasta se mentine deasupra, inseamna ca perna este de aruncat.
Medicii recomanda ca persoanele alergice sa opteze pentru perne sintetice, nu umplute cu pene, si sa le inveleasca in materiale antialergenice.

Acestea ar trebui sa se orienteze spre perne cu spuma si sa le evite pe cele umplute cu puf de gasca .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea