Amenajarea casei

#casa

Noua varianta a programului Prima Casa

Programul Prima Casa va continua si anul acesta, insa cu anumite modificari in vederea imbunatatirii lui. Astfel, accentul se va pune pe finantarea locuintelor construite de la zero, in cazul carora  plafonul va creste pana la 70.000 de euro. Afla in continuare ce alte noutati au aparut in 2010 pentru programul Prima Casa si cum le poti folosi in favoarea ta.


Schimbarea plafonului pentru locuintele noi


O noua varianta a programului Prima Casa este in lucrul autoritatilor, urmand ca forma finala a acesteia sa fie gata astazi, 15 februarie. Propunerea solicita ca valoarea imprumutului garantat de stat prin programul Prima Casa va ramane 60.000 de euro pentru achizitionarea unei locuinte finalizate, iar pentru constructia de locuinte noi valoarea imprumutului garantat ar putea creste la 70.000 de euro.


Prima Casa include si locuintele ANL


Totodata, se vor lua in considerare si locuintele ANL pentru a putea fi achizitionate prin intermediul acestui programului.

"Am pregatit cadrul legislativ modificat prin care locuintele ANL sa poata fi vandute celor care beneficiaza de ele, celor care le folosesc in acest moment prin programul Prima Casa", a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea.


Asocierea persoanelor fizice pentru construirea de locuinte


Totodata, Ministerul Finantelor intentioneaza sa extinda programul Prima Casa pentru persoane fizice care se asociaza in vederea constructiei de locuinte. In acest fel, se creeaza posibilitatea extinderii plafonului de garantare oferit de stat pana la 75.000 de euro.

Guvernul nu poate acorda garantii de stat constructorilor sau dezvoltatorilor, pentru ca acestea ar fi considerate ajutoare de stat, dar in cazul asocierii persoanelor fizice aceste restrictii nu se aplica. Pana la clarificarea acestor considerente, proiectul se afla pe masa tratativelor la Uniunea Europeana, nefiind inca aprobat.
Apartamente ale dezvoltatorilor in insolventa pentru Prima Casa

Apartamentele finalizate ale dezvoltatorilor aflati in insolventa au atras deja cumparatori prin programul guvernamental Prima Casa,  ca urmare a preturilor reduse. La polul opus se afla insa dezvoltatorii care au proiecte in faze incipiente. Dosarele ajunse la acestia au ca rezultat locuinte facute in graba sau nefinalizate, solicitantul riscand sa piarda avansul si cheltuielile preliminare.

Foarte multi dintre dezvoltatorii imobiliari cu vanzari reduse au inceput constructia in urma cu doi sau trei ani, cu costuri extrem de mari. Unii dintre acestia au intrat deja in insolventa la cererea creditorilor, altii au cerut insolventa din proprie initiativa. Aceasta decizie a fost luata in principal pentru a putea vinde apartamentele sau chiar pentru a le finaliza, protejati fiind, in perioada reorganizarii judiciare, de plata datoriilor mari acumulate.

Scopul insolventei este administrarea judiciara. Prin urmare,  vanzarea apartamentelor (finalizate sau in stadiu avansat de finalizare) se realizeaza si la preturi reduse, aceasta fiind principala sustinere financiara in vederea returnarii datoriilor catre creditori.


Unele banci acorda 60 de credite Prima Casa pe zi


De la inceputul acestui an, BCR a acordat, in medie, cate 60 de credite Prima Casa pe zi, suma totala aprobata pentru finantare de la lansarea programului ajungand la 333 milioane de euro.

Astfel, BCR a acordat credite pentru achizitionarea sau construirea a peste 6.300 de locuinte prin Prima Casa, in valoare de peste 255 mil. euro, si a aprobat financiar inca alte 1.600 de dosare,  de peste 78 mil. euro.

Alte banci la care poti sa-ti depui dosarul pentru Prima Casa sunt Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Millenium Bank , Piraeus Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank, Bank Leumi, ATE Bank, Credit Europe Bank, BRD-SocGen, Garanti Bank, Volksbank, Intesa Sanpaolo si Bancpost.

De la lansarea programului Prima Casă in urma cu sapte luni au fost aprobate aproximativ 14.000 de dosare si au fost cheltuiti aproape 600 de milioane de euro. Pentru 2010, planul realocat este de 500 de milioane de euro.


Verifica pe Internet daca dosarul tau pentru Prima Casa a fost aprobat


Persoanele care si-au depus dosarul pentru programul Prima Casa pot verifica online daca acesta a fost analizat si daca a primit aprobare de la  Fondul National de Garantare. Acest lucru poate fi efectuat prin accesarea paginii de Internet www.fngcimm.ro, apoi sectiunea Prima Casa. In josul paginii se afla lista actualizata zilnic a dosarelor preluate de catre banci de la Fond.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea