Amenajarea casei

#mobila #canicula #uleiuri #protectie #ploi #ninsori #lemn de tec

Mobila din lemn de tec: ce avantaje ofera casei tale!

Lemnul de tec este unul dintre tipurile de material preferate de producatorii de mobilier, in special pentru realizarea pieselor de mobila pentru exterior. Este un lemn frumos, dar scump, folosit inca din secolul al VII-lea sa infrumuseteze locuintele celor instariti, fiind deosebit de rezistent la intemperiile vremii. Daca si tu te-ai hotarat sa cumperi mobila din lemn de tec, iata ce avantaje ofera casei tale!

Istoria lemnului de tec

Tecul (Tectona grandis) este un copac tropical, fiind folosit inca din secolul al VII-lea la decorarea caselor si palatelor celor bogati. In Europa, reputatia sa a fost intarita de olandezi, care au colonizat Indonezia si au exportat astfel lemnul pe Batranul Continent.

Tecul se gaseste in special in tarile din Sud-Estul Asiei, precum Thailanda, Burma sau Malaezia, insa niciun guvern nu il protejeaza mai bine decat cel din Indonezia. Fiind considerat o resursa naturala extrem de importanta pentru tara, tecul indonezian este protejat de o firma guvernamentala care se ocupa de plantatiile oficiale cu acest tip de copac pe insula Java.

Si pentru ca cea mai buna mobila din tec provine de la copacii maturi (in jur de 80 de ani dureaza ca un pui de tec sa ajunga la maturitate, fiind bun pentru mobila), compania statului limiteaza anual numarul copacilor care pot fi taiati. In plus, fiecare tec doborat este inlocuit cu altul plantat in loc.

Avantajele lemnului de tec pentru mobilier

Tecul este preferat de producatorii de mobila pentru durabilitatea si rezistenta sa la intemperiile vremii. Toti copacii secreta uleiuri care ii protejeaza, insa tecul este deosebit tocmai pentru ca are abilitatea de a secreta aceste uleiuri, dar si cauciuc natural, chiar si dupa ce a fost prelucrat, protejandu-se astfel in mod natural impotriva plolilor, ninsorii sau caniculei.

Cand este uscat la un nivel de umiditate corespunzator, in jur de 10% din continutul sau original, uleiurile si cauciucul care se regasesc inauntrul copacului actioneaza ca o bariera protectoare si izoleaza tecul.

Pe langa faptul ca nu se umfla, cu ajutorul uleiurilor sale naturale, tecul este protejat si de atacul termitelor sau diferitelor ciuperci care mananca in general mobila. Tocmai de aceea, mobilierul realizat din tec este foarte costisitor, insa merita investitia, dat fiind faptul ca odata cumparat, nu trebuie sa-ti mai bati capul cu intretinerea lui.

Sursa foto:howstuffworks.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea