Amenajarea casei

#tacamuri #aranjare masa #pahare #farfurii #masa festiva #lingurite #feluri de mancare

Mic ghid de eticheta la masa

Planuiesti sa organizezi o masa festiva in familie sau chiar sa fii gazda unei petreceri somptuoase, cu invitati de seama? In ambele cazuri, pentru ca evenimentul sa fie o reusita, este esential sa respecti o serie de reguli de eticheta la aranjarea si servirea mesei. Iti propunem asadar un mic ghid orientativ care sa te ajute sa faci fata cu brio unui eveniment important!

1. Numarul farfuriilor indica numarul de feluri care vor fi servite la masa. Acesta poate varia in functie de eveniment, insa retine ca, in cadrul unei cine formale, spre exemplu, in general se servesc 7 feluri de preparate, in ordinea urmatoare: supa, peste, sorbet, carne sau vanat, salata, desert si cafea.

2. Tacamurile trebuie asezate dupa reguli bine stabilite. Asadar, in partea stanga a farfuriilor se vor afla intotdeauna furculitele, asezate, de la exterior inspre interior, astfel: furculita pentru salata, furculita pentru peste si furculita pentru preparatele din carne.

In partea dreapta a farfuriilor se afla intotdeauna cutitele si lingura pentru supa, asezate, de la exterior la interior, in ordinea urmatoare: lingura pentru supa, cutitul pentru salata, cutitul pentru peste si cutitul pentru carne.

Lingurita si/sau furculita pentru desert sunt amplasate mereu deasupra farfuriilor. Cand sunt prezente ambele tacamuri, lingurita trebuie folosita pentru mancat, in timp ce furculita are rolul de a "impinge" bucatelele.

Nu uita de cutitul pentru unt, amplasat pe farfuriuta aferenta, care trebuie asezata in coltul stanga sus al farfuriilor.

3. Pe masa nu ar trebui sa fie niciodata mai mult de patru pahare. Acestea sunt paharul pentru apa, paharul pentru vin alb, cel pentru vin rosu si, in cele din urma, paharul de sampanie. Atentie: este important ca paharele sa nu fie niciodata umplute pana la refuz.

4. Solnita si pipernita trebuie oferite comesenilor intotdeauna impreuna, chiar si atunci cand invitatii solicita doar una dintre ele.

5. Servetul trebuie pus pe farfurii la inceputul mesei. Odata ce toti invitatii s-au asezat la masa, gazda ia servetul, il desface si il asaza in poala, urmata de restul comesenilor.

6. Cand faci o pauza de la masa, regula spune sa incrucisezi tacamurile folosite (cutitul si furculita) in interiorul farfuriei. In situatia in care intentionezi sa anunti ca ai terminat de mancat, asaza tacamurile paralel in interiorul farfuriei.

Sursa foto: etiquetteoutreach.com

  •   2013-05-08
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Alexandra Florea

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Pancreatita acuta la caine

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului