Amenajarea casei

#pete #indepartare pete #pete mancare

Metode de a indeparta 5 dintre cele mai dificile pete de mancare

Petele dificile de mancare nu pot fi tinute intotdeauna la distanta. O simpla masa in familie poate crea un mozaic de pete pe fata de masa, haine sau covor. Cum nu poti preveni mereu incidentele culinare, descopera cateva metode eficiente de a indeparta cele mai dificile pete de mancare!

Pete de cafea si ceai

Desi pot parea inofensive intr-o prima faza, petele de cafea si de ceai risca sa produca pagube insemnate - sa lase urme aproape imposibil de indepartat - daca nu actionezi rapid asupra lor. Daca versi cafea ori ceai pe bluza preferata, iata cateva idei de indepartare timpurie a petei:

- Clateste zona patata cu apa fierbinte. Daca actionezi suficient de rapid, pata de ceai ori cafea va disparea fara sa fie nevoie sa apelezi si la alte solutii, indiferent de tesatura.

- Daca pata in cauza este ceva mai veche, incepe prin a o inmuia in detergent lichid de vase, dupa care spala haina asa cum o faci in mod normal.

- In situatia in care pata s-a fixat pe tesatura, ai putea incerca sa o scoti folosid borax. Amesteca 2 linguri de borax intr-un vas cu 250 ml de apa si toarna solutia peste pata. Las-o sa actioneze 10 minute, dupa care clateste si pune tesatura la spalat.

Urme de guma de mestecat

Din fericire, urmele de guma de mestecat nu sunt intr-atat de dificil de indepartat pe cat par la prima vedere. Incearca urmatoarele variante:

- Daca te confrunti cu o urma de guma de mestecat pe o tesatura, pune materialul in congelator. In situatia in care guma a ajuns pe covor, aplica 1-2 cuburi de gheata pe zona afectata. In ambele situatii, dupa 15 minute, guma ar trebui sa fie inghetata si mai usor de indepartat.

- Dupa ce s-a intarit, incearca sa razuiesti o cantitate cat mai mare de guma. Te poti folosi de un cutit bont. In continuare, freaca zona cu otet alb pentru a inmuia ultimele reziduuri. La final, pune tesatura in masina de spalat, respectiv, curata covorul asa cum o faci in mod obisnuit.

Pete de mustar

Mustarul iti poate da, la randul lui, de furca in situatia in care nu intervii rapid asupra suprafetei afectate. Indeparteaza in cel mai scurt timp surplusul de mustar, evitand, pe cat posibil, ca acesta sa patrunda adanc in tesatura (tine cont de faptul ca mustarul actioneaza ca o vopsea asupra materialului textil, deci poate lasa o pata foarte greu de scos).

Odata indepartat surplusul de mustar, trateaza suprafata afectata cu o solutie de curatare tip Vanish, apoi las-o la inmuiat in apa rece si inalbitor.

Pete de afine

Afinele se numara printre cele mai gustoase si hranitoare fructe de padure, insa petele pe care le lasa asupra tesaturilor sunt, la randul lor, printre cele mai dificil de indepartat. Daca ai parte de un incident cu afine proaspete sau sos din aceste fructe, intervino rapid aplicand pe pata parti egale de detergent lichid de vase si otet alb. Lasa solutia sa actioneze 15 minute, dupa care clateste cu apa calda si, apoi, pune tesatura la spalat. Repeta procesul, daca este necesar, pana cand pata dispare complet. Poti folosi aceeasi metoda si pentru a indeparta petele de coacaze si de struguri.

Foto : ehow.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea