Amenajarea casei

#calorifere #calorifere fonta #calorifere otel #calorifere aluminiu #preturi calorifere

Calorifere de fonta, otel sau aluminiu?

Odata cu apropierea sezonului rece, problema incalzirii locuintei devine una din ce in ce mai spinoasa. Indiferent de tipul de incalizare de care beneficiaza casa ta, aceasta poate fi dotata cu diferite tipuri de calorifere , menite sa iti asigure confortul termic. Care sunt, insa, cele mai indicate? Descopera, in continuare, avantajele si dezavantajele caloriferelor de class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/fonta" title="fonta">fonta , otel si aluminiu!

1 Caloriferele de fonta

Caloriferele de fonta reprezinta cea mai veche solutie, folosita ani de zile in locuintele romanesti. Desi piata este acum ticstita cu variante de otel si aluminiu, caloriferele de fonta continua sa fie o optiune demna de luat in seama.

Printre beneficiile acestui tip de calorifere se numara puterea termica. Chiar daca se incalzesc mai greu, caloriferele de fonta au calitatea de a se raci la fel de incet si de a oferi, asadar, caldura pe o perioada mai mare de timp. Daca, in trecut, in absenta izolarii termice a casei, caloriferele de fonta nu reprezentau cea mai buna solutie, in prezent, proprietatile sale devin foarte valoroase.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca acest tip de calorifere sunt foarte rezistente, fac fata cu brio coroziunii, au o presiune de lucru intre 4 si 6 bari si o durata de viata mai mare de 30 de ani.

Cu toate acestea, caloriferele de fonta au dezavantajul de a fi grele, cu un aspect mai putin placut si necesita vopsire. Pentru a beneficia de calorifere de fonta cu aspect estetic, investitia financiara ar trebui sa fie una pe masura. Spre exemplu, daca un calorifer mic de fonta porneste de la pretul de circa 50 lei, unul mai mare, cu un aspect mai placut, poate ajunge si la circa 300 lei.

2 Caloriferele din otel

O alternativa la clasicele calorifere de fonta sunt cele din otel. Acestea sunt cele mai utilizate, fiind ideale pentru locuintele incalzite cu ajutorul centralei termice. Caloriferele din otel sunt rezistente, nu ruginesc, au o durata de viata de aproximativ 5-10 ani si o presiune de lucru de 10 bari. Otelul fiind un bun conductor termic, caloriferele de acest tip mentin caldura o buna bucata de timp. In ceea ce priveste temperatura, aceasta poate ajunge pana la 100 grade Celsius.

Inainte de a achizitiona caloriferelor din otel este importanta verificarea calitatii - nu de putine ori, pretul scazut al acestora se traduce pritr-o calitate mai proasta (material mai putin bun, putere termica mai mica). Un alt dezavantaj al caloriferelor din otel este necesitatea de a trata apa din instalatii.

Pretul unui calorifer din otel este cuprins intre circa 100 lei si cateva mii de lei.

3 Caloriferele din aluminiu

Nu in ultimul rand, mai exista varianta caloriferelor din aluminiu. Acestea sunt mai usoare, au o durata de viata destul de ridicata, de circa 10-20 de ani, o buna rezistenta la presiune si o putere termica mare. Aceste calorifere se pot adapta cu usurinta oricarui tip de locuinta, pe piata fiind disponibile o multime de varietati si culori.

In pofida avantajelor sale, caloriferele de aluminiu necesita o dezaerare frecventa si nu sunt recomandate pentru locuintele incalzite prin intermediul sistemului public de distributie a agentului termic. In ceea ce priveste pretul unui calorifer din aluminiu, acesta variaza de la circa 40 lei pana la aproximativ 200 lei.

Sursa foto: featureradiators.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea