Construita la inceputul secolului XX si atribuita cunoscutului arhitect Kós Károly, casa cu aspect pitoresc din cartierul clujean Andrei Muresanu a fost restaurata si modernizata in perioada 2006-2009. Transformarea acestei cladiri protejate intr-o locuinta ce corespunde tuturor exigentelor contemporane a insemnat o adevarata provocare pentru arhitecti.

Echilibrul dintre personalitate si functionalitate este dat de folosirea spectaculoasa a luminii naturale, element ce defineste si ordoneaza spatiul. Acest efect, evidentiat prin folosirea ferestrelor de mansarda VELUX, a fost gandit special pentru a valorifica la maximum lumina si caldura soarelui, reducand astfel costurile de energie si in acelasi timp permitand spatiilor sa fie ventilate natural.

Configuratia spatiala este subordonata orientarii fata de punctele cardinale. Astfel, zona de zi a fost amplasata spre sud-est, iar spatiile de noapte spre vest. Spatiul de living de la parter a fost deschis pe toata lungimea sa, dobandind un caracter fluid, ce ii permite sa se contopeasca in mod natural cu terasa dinspre gradina, al carei plafon a fost vopsit in alb lucios, creand impresia de inaltime a spatiului.

Zona mansardei, cu un pronuntat caracter intim, a fost impartita in doua dormitoare, fiecare cu baia adiacenta. Cel mai mare dintre acestea a fost deschis spre exterior printr-un balcon orientat sud-est, decupat in planul acoperisului.

 

 

Ferestrele VELUX, amplasate in planul invelitorii, ofera deschiderea necesara pentru transformarea spectaculoasa a cladirii discrete de pe strada Ady Endre, intr-o casa cu caracter curat si minimal in care predomina tonurile de cald si natur.

  •   2016-09-23
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion:  Identificarea cainilor cu stapan implica riscuri pentru animale?

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii