Amenajarea casei

#importanta luminozitate #velux #luminozitate casa

Locuinta luminoasa – o locuinta sanatoasa

Ti-ai dorit intotdeauna o casa in care sa te simti bine si ai incercat sa traduci aceasta dorinta prin idei concrete precum: sa fie luminoasa, sa beneficieze de un climat interior optim, sa fie eficienta energetic, sa nu afecteze mediul? Daca da, iata cateva idei despre cum poti realiza aceasta casa.

O casa luminoasa este sanatoasa

Ne petrecem 90% din timp in interior. Locuintele noastre sunt de fapt medii create artificial, iluminate, ventilate, aerisite, incalzite sau racite tot artificial, care ne despart de mediul natural si prezinta, de cele mai multe ori, o calitate scazuta a aerului, niveluri de iluminare naturala insuficiente, disconfort termic, iar toti acesti parametrii genereaza probleme de sanatate (astmul, alergiile). Tot mai multi oameni sufera de depresie si afectiuni legate de sezonalitate.

Se stie deja ca lumina naturala are efecte benefice asupra sanatatii, productivitatii muncii, abilitatilor de invatare ale copiilor si, in general, asupra starii de bine. Cu toate progresele tehnologiei, nicio sursa de lumina artificiala nu poate reproduce efectele benefice ale luminii naturale sau variatia sa, ca urmare a parcursului diurn solar, anotimpurilor sau a schimbarilor meteorologice. De asemenea, aerul proaspat prin ventilatia naturala este vital pentru un climat interior sanatos, deoarece reduce efectele toxinelor emise de surse precum aparatele electronice sau solutiile chimice din casa, minimizand astfel riscul alergiilor. Devine evident ca o cantitate optima de lumina naturala si ventilatia naturala sunt preconditii pentru asigurarea confortului interior si a unui consum cat mai redus de energie in casele noastre.

A construi sustenabil presupune conceperea unei locuinte astfel incat orientarea, conformarea geometrica, materialele si tehnologiile utilizate sa asigure un mediu interior sanatos si sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului.

Pentru a asigura un iluminat interior corect, scopul dorit este ca iluminatul electric sa nu fie necesar pe intreaga perioada a zilei, fapt ce poate sa conduca la obtinerea unei economii de energie in iluminat de 30-70%.

Opteaza asadar pentru ferestre mai multe si mai mari. Dar unde si cum le amplasezi?

Exista diferente majore intre lumina de dimineata si cea de la lasatul serii, asa cum lumina din timpul iernii difera fata de cea din timpul verii. Astfel, orientarea camerelor este importanta pentru a beneficia de o cat mai buna iluminare naturala.

Mansarda

Este spatiul situat la nivelul superior al cladirii, de aceea poate capta mai multa lumina, acest lucru nefiind influentat in mod direct de elementele din imediata vecinatate a acesteia. Datorita pozitionarii la nivelul acoperisului, ferestrele de mansarda VELUX pot aduce multa lumina naturala, inlocuind iluminarea artificiala si reducand consumul de energie. Panta acoperisului face posibila iluminarea naturala pe intreaga durata a zilei, atat cu lumina solara directa dinspre sud, cat si cu lumina difuza dinspre nord.

Pentru a identifica necesarul de lumina naturala, afla ca standardele in constructii recomanda ca suprafata vitrata sa reprezinte cel putin 10% din suprafata totala a incaperii. Poti consulta site-ul velux.ro pentru a vedea suprafetele vitrate ale ferestrelor VELUX, in functie de dimensiunile diferite ale acestora.

Amplasarea ferestrelor

Inaltimea la care sunt instalate ferestrele de mansarda VELUX si marimea lor vor influenta sesizabil caracteristicile unei incaperi.

Lumina de la nord – lumina rece si difuza

Ferestrele VELUX amplasate inspre nord ofera o lumina indirecta, reflectata, si doar pe perioada verii lumina soarelui poate patrunde direct. Pentru a avea acces la priveliste este indicat ca ferestrele sa fie amplasate cat mai jos in acoperis. Spatii recomandate: cele de depozitare si anexele care nu necesita o iluminare puternica.

Lumina de la est – lumina clada si aurie

Ferestrele orientate inspre est ofera o lumina aurie si calda doar in prima jumatate a zilei, cand soarele se afla la o inaltime joasa. Lumina este potrivita pentru camerele copiilor sau dormitoare, deoarece lumina diminetii ne face intotdeauna sa simtim ca incepem o noua zi mai placuta, plini de energie si vitalitate, sentimente ce se pastreaza pe tot parcursul zilei.

Lumina de la Vest – lumina calda si aurie

Ferestrele VELUX orientate inspre veste permit soarelui sa patrunda in a doua parte a zilei, ca o lumina calda si aurie. in cazul in care ferestrele vestice ilumineaza camera de zi, trebuie sa luam in consideratie unghiul sub care razele soarelui patrund in interior, deoarece razele solare pot fi uneori foarte puternice si pot aduce caldura. Pentru controlul luminii si al caldurii, rulouri special concepute pentru ferestrele de mansarda VELUX pot fi vazute si comandate direct pe din magazinul online veluxshop.ro.

Lumina de la sud - lumina puternica

Ferestrele orientate inspre sud aduc o lumina foarte puternica in interior si trebuie sa fie accesorizate cu jaluzele sau rolete exterioare VELUX care sa permita totusi patrunderea luminii naturale. Accesoriile pentru ferestre constituie elemente esentiale in amenajarea locuintei pentru ca acestea constituie suportul vizual prin care lumina isi face loc in casa. Pentru a beneficia de soare si in timpul iernii proiectul cladirii trebuie sa prevada orientarea camerelor principale inspre sud. Pentru a evita efectul unei lumini foarte puternice se recomanda amplasarea ferestrelor cat mai sus posibil, astfel incat lumina directa sa fie reflectata de un perete, rezultand o lumina confortabila si blanda.

Nu in ultimul rand, toate aceste elemente importante - dimensiuni, orientare, puncte cardinale - pot fi verificate de fiecare fara ajutorul unui specialist, doar cunoscand configuratia terenului, punctele cardinale si avand in minte modul in care doresti sa arate casa.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului