Amenajarea casei

#consum #energie electrica #electricitate # consum energe electrica #reducere condum

Invata sa reduci consumul de energie electrica

Odata cu apropierea sezonului rece si scaderea treptata a temperaturilor, apare si problema consumului de energie electrica al locuintei si, implicit, al facturilor exagerat de mari. Vrei sa scapi de calvarul cheltuielilor ridicate pe durata iernii? Invata sa faci economii de pana la 50% la consumul de energie electrica!


1. Scoate din priza aparatele care "mananca" energie electrica


Frigiderul este unul dintre aparatele electrocasnice pe care trebuie sa il mentii in permanenta in priza. In rest insa poti face economii surprinzator de mari alegand sa deconectezi cele mai folosite aparate electronice din casa.

Incarcatorul de la telefon nu trebuie uitat niciodata in priza. Probabil ti s-a intamplat si tie sa il uiti acolo, insa afla ca, desi telefonul a fost deconectat, incarcatorul continua sa consume inutil si sa iti incarce factura. Acelasi lucru este valabil si pentru incarcatoarele de baterii, printre altele.

Investeste in prelungitoare cu butoane on-off pentru a reusi sa faci economii suplimentare de energie electrica. Acest tip de incarcatoare te va ajuta sa deconectezi, atunci cand nu sunt folosite, aparate precum computerul, televizorul, cuptorul cu microunde etc. Retine ca, chiar si atunci cand sunt in mod "stand by", aceste aparate pot ajunge sa consume echivalentul consumului de energie electrica al unui bec de 75 sau 100 watti care sta aprins in permanenta.


2. Atentie la becuri


Daca nu ai facut-o deja, ideal ar fi sa inlocuiesti toate becurile incandescente din casa cu unele economice. Acestea din urma sunt mai scumpe, insa reprezinta o investitie foarte profitabila, intrucat au o durata mai mare de viata si consuma de pana la 5 ori mai putin curent electric decat becurile incandescente.

De asemenea, fa-ti un obicei din a inchide lumina ori de cate ori parasesti o camera. Orice bec lasat aprins va consuma energie electrica pretioasa si iti va incarca inutil factura.


3. Preia controlul asupra temperaturii din casa


Centrala ta termica electrica poate consuma mult mai multa energie decat este necesar. Pentru a face economii, seteaza-i termostatul la 20 C pe timpul zilei in perioada de iarna, iar inainte de culcare, la circa 13 C. O temperatura de 12-13 C ar trebui mentinuta in casa si atunci cand esti plecat.

Totodata, ia in considerare varianta izolarii termice a locuintei. O investitie de acest tip te va ajuta sa foloseti in mod eficient aparatura electrica de incalzire a casei pe baza de curent electric, sa pastrezi mai mult timp caldura in interior si sa faci economii importante pe termen lung.


4. Foloseste aparatura electrocasnica in mod eficient


O serie de modificari minore te vor ajuta sa faci economii majore la factura de energie electrica. Incepe prin a regla temperatura frigiderului la 3 - 5 C, iar pe cea a congelatorului, la circa - 17 C. Apoi, daca ai o masina de spalat vase, nu o folosi decat atunci cand este plina. De asemenea, spala haine de 1-2 ori pe saptamana cu apa rece sau calda, nu fierbinte, si ajusteaza intotdeauna cantitatea de apa din masina de spalat la greutatea incarcaturii de rufe.

Foto: sodahead.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului