Amenajarea casei

#casa #decorare casa #culori casa # sfaturi casa

Invata sa alegi si sa folosesti cu succes culorile in casa

Culorile variate, intense si vesele, sau, dimpotriva, pastelate ori neutre, sunt o modalitate excelenta de a aduce o schimbare sesizabila in fiecare incapere a casei. Te temi sa le folosesti si mergi mereu pe variante sigure? Descopera, in continuare, cum sa alegi si sa utilizezi cu succes cele mai diferite culori pentru a-ti transforma locuinta intr-un spatiu spectaculos!

1. Testeaza intotdeauna culorile alese

Indiferent care este paleta cromatica asupra careia te opresti, una dintre regulile de baza ramane testarea vopselurilor inainte de a le aplica pe un perete intreg. Aplica 2 straturi de vopsea pe diferite portiuni ale peretilor, in functie de luminozitatea lor, in asa fel incat sa iti poti da seama cum va arata nuanta aleasa de tine in momente diferite ale zilei.

2. Imbina nuante diferite ale aceleiasi culori

O modalitate excelenta de a da un strop de culoare unei camere este aceea de a o "imbraca" in nuante ale aceleasi culori. O alegere inspirata, cu care nu ai cum sa dai gres, este combinatia de nuante calde, de portocaliu, spre exemplu. Pentru un plus de variatie, adauga si pete de galben si maro si chiar si de rosu, la intensitatea preferata, astfel incat sa obtii camera perfecta pentru tine.

3. Decide atmosfera pe care vrei sa o imprimi unei camere

In corelatie cu punctul anterior, paleta cromatica asupra careia te vei opri in cele din urma ar trebui sa tina cont si de atmosfera pe care vrei sa o imprimi unei camere. O camera de vara, racoroasa, poate fi decorata in nuante reci de albastru, in combinatie cu alb. Dimpotriva, o camera confortabila, care imprima senzatia de caldura, este o incapere in care predomina maroul si nuantele sale, in combinatie cu rosu, galben, portocaliu. Totodata, o camera in care inserezi nuante de verde va capata un look clasic, distins (daca folosesti nuante de verde inchis) sau, din contra, un look trendy (nuante de verde intens, crud).

4. Apeleaza la un amestec de culori neutre

Culorile neutre ti se par plictisitoare? Afla ca o incapere in care inserezi o astfel de paleta cromatica poate prinde viata daca te decizi sa imbini multiple culori neutre, dar si materiale si texturi diverse. Nu te sfii, asadar, sa aduci eleganta brocartului intr-o incapere amenajata modern sau sa optezi pentru piese de mobilier neobisnuite, in stil contemporan, intr-o camera vintage. In tot acest timp, optiunea pentru negru, alb si diverse nuante de maro (bej, crem, maro inchis etc.) te va ajuta sa creezi un spatiu unitar.

5. Demonteaza mitul culorilor inchise

Culorile inchise, inserate intr-o camera de mici dimensiuni, o vor restrange si mai mult din punct de vedere vizual. Din fericire, afirmatia nu este tocmai adevarata. Combate mitul culorilor inchise adaugand oglinzi si suprafete reflectorizante in incaperile in care alegi sa le folosesti. Vei obtine, astfel, o camera eleganta, deloc sufocanta, in care te vei simti excelent, cu precadere daca vei permite sa fie invaluita in lumina din belsug (naturala sau artificiala).

Foto: interior-design-it-yourself.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea