Amenajarea casei

#electrocasnice #frigider #masina de spalat #solutii de curatat

Economiseste timp si bani ingrijind aparatele din casa

Aparatele electronice si electrocasnice pe care le achizitionezi reprezinta intotdeauna o investitie importanta deoarece sunt menite sa fie utilizate o perioada lunga de timp. De la banalul prajitor de paine pana la frigidere, toate reprezinta costuri relevante, tocmai pentru ca niciunul nu este inlocuit de la o saptamana la alta. Daca stii cum sa le intretii intr-o conditie buna te vei bucura de ele mai multa vreme. Vei economisi bani si timp, nefiind nevoit sa apelezi la un service.

Intr-o familie sunt putine persoanele care obisnuiesc sa citeasca cu atentie manualul de folosire al unui aparat electronic sau electrocasnic. Adesea aceste volume sunt cel mult rasfoite, fara a li se da prea mare importanta. Cu toate acestea, sa cunosti functionalitatile aparatului nu este suficient. Trebuie sa stii si informatiile privind mentinerea acestuia in stare buna.
 

1 Curata aparatele dupa fiecare utilizare
 

Curatarea aparatului dupa fiecare utilizare poate fi o corvoada. Cu toate acestea, este o metoda sigura de a evita efectele pe care le pot avea depunerile. Acestea, in timp, pot sa atace suprafetele aparatului, facandu-le astfel vulnerabile.

De exemplu, la o masina de spalat rufe, informatiile privind intretinerea acesteia includ recomandarea de a pastrat intotdeauna curat tamburul masinii respective.

Masina de spalat vase trebuie sa fie si ea, la randul ei, curatata. Poneste un ciclu de spalare o data la 3-4 luni, folosind otetul ca agent de purificare.
 

2 Curata aparatele periodic
 

Pe langa curatarea dupa fiecare folosire, exista si o alta modalitate eficienta de a mentine in conditie buna aparatura din casa: curatarea periodica. De exemplu, pentru un frigider este recomandat ca o data pe luna sa fie aspirata zona bobinelor din spatele aparatului. Facand acest lucru se evita supraincalzirea aparatului si, totodata, este marit gradul sau de eficienta.
 

3 Fii atent la produsele de curatare folosite
 

Produsele de curatare trebuie sa fie alese in functie de informatiile din manualul de utilizare al aparatului. Este important sa se cunoasca exact ce tip de detergenti si ustensile pot fi folosite deoarece beneficiarul nu poate sti chiar intotdeauna din ce material este facuta suprafata pe care vrea sa o curete si ce efect va avea solutia de curatare asupra acestei suprafete.

De exemplu, accesoriile neaderente ale unui aparat nu trebuie curatate cu un agent agresiv, nici cu obiecte ascutite sau direct in masina de spalat vase. Aceste modalitati de curatare ar putea avea ca efect distrugerea stratului antiaderent.

Suprafetele din inox sau aluminiu trebuie curatate cu o carpa moale si nu cu un burete de sarma sau alt accesoriu care le poate deteriora.
 

4 Fii atent la riscul de accidente
 

O simpla manipulare a unui bec din interiorul cuptorului are riscul de soc electric. Tocmai de aceea este important sa se respecte pasii pentru schimbarea becului, pornind de la prima actiune, cea de stingere a cuptorului si scoatere a sigurantelor din panou.
 

5 Fii atent la detalii
 

Aparatele din casa au nevoie de intreaga ta atentie. Un singur pas gresit poate avea consecinte nedorite. De aceea este recomandat sa te documentezi asupra caracteristicilor pe care le are fiecare, pana in cele mai mici detalii. De exemplu, un manual de utilizare pentru un frigider nou poate spune ca acesta nu trebuie miscat din locul tau o perioada de cel putin 24h, astfel incat toate lichidele din el sa se aseze.

Un alt exemplu il constituie ochiurile aragazului. O flacara galbena poate arata ca arzatoarele nu sunt montate corespunzator, in timp ce una albastra este semn ca arzatoarele functioneaza corect.

De asemenea, este bine sa tii cont de micile detalii si cand vine vorba despre curatare. De exemplu, putina lume tine seama de curatarea garniturii de la usa frigiderului. Cu toate acestea, este recomandat ca aceasta garnitura sa fie curatata cu apa calda si bicarbonat de sodiu cel putin o data la 3 sau 4 luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului