Amenajarea casei

#purici #casa #curatenia

De unde vin puricii?

O simpla pereche de sosete albe pot fi pentru purici ca un tort de ciocolata . Din pacate, ei se hranesc cu sangele animal si uman. Apar de unde nici nu te astepti, avand mai multe cicluri de viata si se inmultesc cu rapiditate. De aceea, este foarte important sa stii de unde vin, pentru a putea sa previi contaminarea.

Daca hiberneaza, ar putea trece luni de zile fara sa-ti dai seama ca in mediul in care traiesti sunt purici. Ei pot fi inlaturati, dar trebuie sa tii cont de faptul ca acest lucru nu va fi usor de facut. Aceste animale au mai multe cicluri de viata, astfel incat doar o parte din existenta lor si-o petrec de fapt pe cainele tau sau pe gazda gasita. O femela depune pana la 50 de oua pe zi, iar acestea, odata depuse, cad de pe gazda si se raspandesc prin casa sau in locul cu pricina.

Iata cateva locuri de unde pot sa vina puricii:
 

1 Animalul de casa
 

Cainele sau pisica ta sunt printre primii suspecti. Ei pot deveni gazde pentru puricii in cautare de hrana. De aceea, trebuie sa-i faci periodic un control animalului de casa si sa-l cureti cu produse speciale.
 

2 Locul de dormit al animalului de casa
 

Daca pisica sau cainele tau a fost contaminat, atunci locul in care doarme va avea cel mai mare numar de purici, oua sau larve. Asadar, curatarea casei poate incepe de aici.
 

3 Musafirul
 

Chiar daca la tine acasa nu exista niciun purice, acest lucru nu inseamna ca este imposibil sa fii invadat. Cea mai apropiata posibila sursa de purici o reprezinta acel animal sau om care asigura sangele cald cu care se hranesc puricii. Puricii pot sa sara de pe o gazda pe alta, la contactul direct sau in timpul unei apropieri.

Un prieten care vine in vizita cu cainele poate sa fie un purtator. O vizita la veterinar cu animalul de companie sau o iesire in parc cu acesta, unde are contact cu alte animale, toate pot insemna un contact cu purici. 

 

4 Blocul: scara, liftul, pragul
 

Din cauza ca pot fi luati foarte usor pe haine sau incaltaminte, orice zone foarte umblate sunt posibile surse de infectare. De aceea, este important sa stii ca daca iti lasi animalul pe casa scarilor chiar si cateva minute, acesta poate deveni gazda. Intr-un bloc cu mai multe persoane care au animale de casa, sansele de contactare cresc considerabil.

Pentru prevenire, este recomandat ca oricine intra in casa sa se stearga bine pe picioare. De asemenea, covorasul de la usa de la intrare trebuie spalat si dezinfectat periodic.

 

5 Tu insuti
 

Uneori, cel care aduce puricele in casa poti fi chiar tu. De exemplu, sa spunem ca ai imbracaminte alba sau, cel putin sosete si incaltaminte albe. Aceasta culoare este extrem de atractiva pentru purici care oricum pot sari peste 1.5 metri inaltime.
 

6 Sacul aspiratorului
 

Cand incepi curatarea si dezinfectarea casei, la final trebuie sa speli bine sacul aspiratorului. Altfel, oule ar putea ramane agatate in panza. Insa cel mai sigur este sa-l arunci si sa-l inlocuiesti cu altul.
 

7 Mutarea in casa noua
 

Puricii pot sa-si faca cuib intr-o casa si sa se raspandeasca rapid in mai multe camere. Ouale de purici pot sa stea intr-o stare latenta luni de zile. Printre locurile favorite ale acestora sunt paturile, locurile unde stau animalele, in covoare si mobila. Puricii si mai ales larvele cauta crapaturile din lemnul parchetului sau mobilei, mediul umbros si protectiv al covoarelor groase, orice loc umed si ferit de soare.

Multe dintre suprafetele in care se gasesc adesea purici sunt acele locuri din casa unde animalele (caine, pisica) isi petrec cel mai mult timp.
 

8 Zone umede
 

Daca in apropierea casei tale se afla anumite constructii cu un grad mare de umiditate, umbrite, cu temperaturi cel putin medii, asa cum sunt unele adaposturi pentru animale, atunci ai o posibila sursa. Puricii obisnuiesc sa se dezvolte in astfel de locuri imprejmuite.

O casa vecina sau un apartament de langa tine unde curatenia lasa de dorit si unde sunt indeplinite conditiile de mai sus poate fi o alta sursa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea