Amenajarea casei

#curatenie casa #casa #solutii dezinfectate

Curatenie: Invata sa pregatesti solutii dezinfectante la tine acasa

O multime de produse dezinfectante disponibile in comert sunt daunatoare mediului inconjurator. Pentru a-ti igieniza casa, nu este nevoie, insa, sa apelezi intotdeauna la acestea. Iti poti pregati in casa propriile solutii dezinfectante naturale. Descopera ce trebuie sa faci pentru a le obtine in cele ce urmeaza!

Solutie dezinfectanta pentru bucatarie

Solutiile dezinfectante pot fi aplicate pe blaturile de bucatarie pentru a indeparta eventualii agenti patogeni care se pot instala pe aceste suprafete in urma pregatirii carnurilor si a fructelor de mare, printre altele. De la E. coli la Salmonella, toti agentii patogeni pot provoca probleme grave de sanatate si, prin urmare, prezenta lor trebuie evitata sau indepartata cat mai rapid.

Iata, asadar, reteta pentru o solutie dezinfectanta naturala, ideala pentru a-ti curata bucataria:

  • Adauga 500 ml de apa de la robinet intr-un pulverizator, dupa care adauga 20 de picaturi de ulei esential de arbore de ceai. Uleiul de arbore de ceai are proprietati antifungice care contribuie la distrugerea unor agenti patogeni, precum stafilococii, E. coli, Salmonella sau Shigella.
  • Dupa ce ai amestecat apa cu uleiul de arbore de ceai, mai adauga in pulverizator 2 linguri de otet alb. Proprietatile acide ale otetului ajuta la distrugerea germenilor si, in plus, reduc dezvoltarea microbilor, drept pentru care otetul este unul dintre cele mai bune solutii dezinfectante pe care le ai la indemana.
  • Adauga 1-2 stropi de detergent lichid de vase si amesteca bine. Detergentul lichid de vasa sporeste proprietatile dezinfectante ale solutiei de curatat.
  • La final nu iti ramane decat sa agiti bine solutia dezinfectanta obtinuta si sa demarezi procesul de curatenie.


Solutie dezinfectanta pentru baie

Desi pentru a dezinfecta suprafetele din baie poti folosi si solutia prezentata mai sus, poti pregati, la fel de bine, una noua, adaptata intocmai conditiilor din aceasta incapere. Cu ajutorul sau, vei putea indeparta cu succes germenii care se ascund in chiuveta, cada, dar si pe gresie ori faianta.

Iata cum obtii o solutie dezinfectanta excelenta pentru suprafetele din baie:
 

  • Intr-un recipient incapator cu pulverizator, adauga 700 ml de apa de la robinet. Daca l-ai mai folosit inainte pentru a depozita solutii dezinfectante, spala-l bine pentru a indeparta orice urme de substante chimice.
  • Adauga 2 linguri de Borax si amesteca bine. Boraxul este o pudra ce contine sodiu, bor si oxigen si care actioneaza cu un dezinfectant puternic, dar si ca insecticid. Totodata, folosirea lui nu afecteaza sistemele septice, nici instalatiile sanitare.
  • Apoi, mai adauga 4 linguri de otet alb si, optional, 1-2 stropi de detergent lichid de vase (acesta va spori si mai mult eficienta solutiei dezinfectante). Amesteca totul foarte bine si demareza curatenia si dezinfectarea baii.

Ponturi finale

In cele din urma, pentru ca dezinfectarea casei sa decurga fara probleme, iata ce ar mai trebui sa stii:

  • La dezinfectarea si curatarea suprafetelor din casa foloseste intotdeauna carpe din materiale biodegradabile, care se usuca usor. In acest fel, eviti dezvoltarea necontrolata a bacteriilor.
  • Aplica dezinfectantul pe baza de Borax doar cu manusi, in incaperi bine ventilate (cu geamurile deschise). Chiar daca substanta nu este toxica, poate produce iritatii la nivelul pielii si al plamanilor.

Foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare