Amenajarea casei

#casa #tigaie #tigaie wok #tigaie wok fonta

Cum tratezi si ingrijesti eficient o tigaie wok din fonta

Tigaile wok sunt folosite la pregatirea bunataturilor din bucataria asiatica si nu numai. Realizate adesea din fonta, tigaile wok au nevoie de o ingrijire specifica pentru a nu se uza inainte de vreme si a capata proprietati speciale. Descopera si tu, in cele ce urmeaza, cum poti sa tratezi si sa ingrijesti eficient o tigaie wok din fonta!

O tigaie wok folosita frecvent capata un luciu aparte si proprietati specifice care o pot transforma cu usurinta in vasul tau preferat la gatit! Pentru ca tigaia wok din fonta sa ajunga in acest stadiu, insa, trebuie tratata, ingrijita si folosita in mod corespunzator. Iata, asadar, ce ar trebui sa faci:

  • O tigaie wok nou-nouta trebuie curata temenic inainte de prima utilizare. Foloseste o perie de sarma imbibata in apa, pe care ai picurat 1-2 stropi de detergent lichid de vase. Clateste-o bine la final, dupa care permite-i sa se usuce pe o suprafata plana.
  • In continuare, ofera-i un tratament special tigaii tale wok din fonta! Vei avea nevoie de untura (varianta ideala), dar, in absenta sa, poti folosi si ulei de arahide sau ulei de palmier. Evita grasimile polisaturate care nu vor produce efectul scontat la contactul cu tigaia de fonta.
  • Pune tigaia wok pe aragaz si las-o sa se incinga timp de cateva minute. Cand intreaga sa suprafata este fierbinte, foloseste o perie rezistenta la caldura si, cu ajutorul ei, intinde pe suprafata din interiorul tigaii untura sau uleiul pe care il ai la dispozitie, pana cand ai acoperit fiecare centimentru cu un strat subtire de grasime ori ulei.
  • In timpul tratarii tigaii wok cu grasime, asigura-te ca bucataria este bine ventilata, intrucat uleiul va produce mult fum. Totodata, este important sa indepartezi de langa aragaz orice obiecte care ar putea lua foc.
  • Dupa ce grasimea din interiorul tigaii wok a ars timp de cateva minute, stinge focul si lasa vasul sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, poti trece la pasul doi din procesul de tratare a tigaii wok.
  • Cand tigaia este rece, inlatura excesul de grasime acumulat in centru cu un servetel. Aprinde din nou aragazul, lasa tigaia sa se incinga si aplica din nou cu peria un strat de grasime, imprastiind-o pe toata suprafata sa. La final, lasa tigaia sa se raceasca la temperatura camerei. Repeta intocmai procesul de cateva ori pana cand tigaia wok din fonta capata un luciu permanent de grasime.
  • O tigaie tratata astfel nu trebuie spalata niciodata cu detergent de vase, ci doar cu apa fierbinte, imediat dupa utilizare. Dupa spalare, las-o sa se usuce intr-o zona bine ventilata sau sterge-o tu cu un prosop de hartie pentru a evita formarea petelor de rugina. La final, unge tigaia cu putin ulei.
  • Pastreaza tigaia intr-un dulap bine ventilat sau agat-o de un suport pe un perete in bucatarie. In acest fel, o protejezi de rugina si alte neplaceri.
  • Cand descoperi ca stratul de grasime imprimat pe peretii tigaii incepe sa dispara, repeta procesul de tratare explicat mai sus.
  • Inainte de fiecare sesiune de gatit, imprastie bine uleiul folosit pe intreaga suprafata a tigaii wok din fonta. In acest fel, te asiguri ca vasul isi pastreaza proprietatile anti-lipire si dupa ce ai terminat de gatit.

Foto: schoolagain.com
 

  •   2012-08-31
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Alexandra Florea

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului