Amenajarea casei

#pantofi #miros neplacut #eliminare miros #igienizare incaltaminte

Cum scapi de mirosul neplacut al pantofilor

Purtati frecvent, pantofii pot incepe sa emane un miros deloc placut in cel mai scurt timp. Adesea cauzat de mirosul picioarelor, pantofii pot fi, totusi, igienizati, astfel incat neplacerile aparute la descaltare sa fie eliminate. Iata cum ai putea si tu sa scapi de mirosul neplacut al pantofilor!


1. Igienizeaza incaltamintea in masina de spalat


In situatia in care incaltarile tale sunt confectionate din materiale care permit igienizarea cu ajutorul apei, o idee excelenta de curatare a pantofilor poate fi folosirea masinii de spalat.

Scoate sireturile si talpicii (daca este posibil), pune incaltarile intr-o fata de perna, dupa care plaseaza pantofii astfel protejati in masina de spalat. Seteaza un ciclu normal de spalare, cu apa fierbinte si detergent din belsug. In cazul in care incaltamintea este de culoare alba, ai putea adauga si inalbitor. Pentru a scapa de un miros neplacut persistent, este posibil sa fie nevoie sa speli incaltarile de doua ori consecutiv.


2. Spala pantofii cu bicarbonat de sodiu si otet


O alta metoda eficienta de a scapa de mirosul neplacut impregnat in incaltari este aceea de a le spala cu bicarbonat de sodiu si otet. Incepe prin a umple fiecare pantof cu aproximativ 200 gr de bicarbonat de sodiu (cantitatea trebuie redusa daca incaltarile sunt micute). In continuare, adauga circa 200 ml de otet - lasa reactia chimica aparuta sa actioneze asupra incaltamintei timp de aproximativ 15 minute. La final, elimina amestecul din pantofi, clateste-i si baga-i in masina de spalat pentru o igienizare totala.


3. Metode rapide de eliminare a mirosului


Pe langa cele doua practici mentionate mai sus, ai mai putea pune in aplicare si urmatoarele sfaturi:
 

  • O solutie rapida si simpla de eliminare a mirosului incaltarilor este plasarea lor in bataia directa a soarelui. In acest fel, dupa fiecare purtare, te vei asigura ca usuci complet interiorul pantofilor si nu favorizezi inmultirea bacteriilor (care prefera umezeala).
  • Bucatile de naftalina sunt o alta idee igenioasa. Plaseaza-le in interiorul pantofilor si lasa-le sa actioneze peste noapte. Daca in dimineata urmatoare mirosul persista, baga pantofii in masina de spalat.
  • Daca incaltarile tale nu se preteaza spalarii cu apa din abundenta, imbiba o carpa curata in otet alb si curata, apoi, pantofii in interior.



4. Cum previi aparitia mirosului neplacut


Mirosul neplacut din interiorul pantofilor poate fi prevenit printr-o igiena corespunzatoare a picioarelor. Intrucat bacteriile se inmultesc in medii umede si calde, primul pas catre pantofi lipsiti de mirosuri dezagreabile este acela de a-ti mentine picioarele uscate. Iata ce ai putea face:
 

  • Dupa fiecare baie/dus, sterge-ti foarte bine picioarele, in special spatiile dintre degete, astfel incat sa nu favorizezi inmultirea bacteriilor.
  • Daca picioarele tale transpira in exces, foloseste un antiperspirant pentru a le ajuta sa ramana uscate. De asemenea, nu ezita sa iti acoperi picioarele cu pudra de talc, care absoarbe excesul de umezeala.
  • Nu purta decat sosete din bumbac si schimba-le ori de cate ori este necesar, astfel incat picioarele tale sa nu transpire.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare