Amenajarea casei

Cum sa va curatati covorul!

Nu stiti cum sa va curatati covorul proaspat cumparat? Cititi ghidul nostru pentru a nu avea nicio nelamurire cand vine vorba de intretinerea lui!

 

Intretinerea in functie de materialul covorului

La curatare este important sa tineti cont de materialul din care este fabricat covorul ales, deoarece acest lucru are o influenta majora asupra metodei de curatare si a posibilitatilor de tratare.

Covoare din materiale sintetice: Covoarele noi, fabricate din materiale pe baza de polipropilena si/ sau poliester, necesita un timp scurt pentru ca firele sa se indese, sa se aglomereze. La firele din material sintetic acest proces dureaza in jur de 2-3 saptamani. La inceput unele fire pot cadea, insa acest fenomen nu este un defect al covorului, ci apare din cauza taieturilor din timpul procesului de fabricatie. Vor pica doar firele foarte mici, taiate in timpul tunsului. in aceasta perioada se recomanda evitarea utilizarii aspiratorului, insa dupa il puteti folosi linistiti. De asemenea, intretinerea lui se poate face si cu spuma de curatat covoare cu actiune chimica neutra sau cu spray contra petelor.

Covoare din materiale naturale (lana): Curatarea cu aspiratorul a covoarelor fabricate din materiale naturale nu este permisa decat dupa 3 luni, deoarece firul de lana este format din multe fire primare, iar procesul de integrare al acestora in nod dureaza. De exemplu, in cazul covoarelor din lana, caderea si ruperea firelor primare poate dura chiar si sase luni. Daca doriti sa accelerati acest proces, este indicat sa umblati cat mai mult pe covor.

Atunci cand incepeti sa curatati covorul cu aspiratorul reglati-l pe cea mai mica treapta de putere. Pentru intretinere va recomandam spuma uscata. Daca doriti sa curatati covorul cu apa nu utilizati un jet abundent si alegeti o perioada cu vreme uscata, insorita, pentru ca lana are o capacitate ridicata de absorbtie. Agentul de curatat ar trebui sa fie cu actiune chimica neutra, iar apa calduta. Pentru a evita orice eroare in ceea ce priveste intretinerea covoarelor din lana va recomandam sa va adresati unor specialisti.

Curatarea si aspirarea

Covorul nou va avea o viata mai lunga si va avea un aspect mai placut daca este curatat periodic cu aspiratorul. Prin aspirare putem preveni infiltrarea impuritatilor de la suprafata covorului intre fire, deoarece acestea se pot acumula, iar in timp vor duce la uzura suprafetei. Pentru intretinerea periodica a covorului folositi un aspirator clasic, cu cap de aspirare. Va recomandam sa aspirati atat covoarele din materiale sintetice, cat si cele din materiale naturale, in directia firelor, deoarece astfel suprafata acestora nu se uzeaza la fel de tare si veti indeparta mai multe particule de praf.

Protejati covorul de lumina puternica a soarelui si de socurile mecanice puternice. Covorul se poate deteriora daca trageti mobilierul pe suprafata sa sau sub actiunea rolelor dure, cu bavuri, respectiv din cauza batutului mult prea agresiv. Protejati covorul si de sifonare sau de efectul de cutare cauzat de deschiderea usii. Pentru a asigura o uzura uniforma va recomandam ca, din cand in cand, dupa curatare, sa reasezati covorul in alta pozitie.

Indepartarea petelor

In cazul covoarelor patate sau pe care s-a varsat un lichid regula de baza este ca trebuie sa actionati rapid, sa nu lasati pata sa se usuce. Absorbiti lichidul varsat cu o carpa curata, alba, sau cu hartie absorbanta. Nu frecati, pentru ca astfel doar mariti pata. Dupa ce absorbiti lichidul incercati sa indepartati pata cu o solutie de curatat covoare, pornind de la marginile petei spre centru, folosind o carpa uscata.

Nu imbibati cu apa suprafata contaminata, deoarece veti mari pata. Dupa ce reusiti sa o indepartati, folositi hartie absorbanta pentru a absorbi umezeala ramasa. in cazul petelor mai persistente repetati pasii de mai sus pana cand pata dispare complet.

Este important ca pentru curatare sa folositi un agent de indepartare a petelor recomandat special pentru intretinerea covoarelor, pe care sa il incercati inainte de folosire intr-o zona mai putin vizibila, pentru a va convinge ca nu afecteaza culoarea sau materialul covorului.

In timpul curatarii evitati neaparat frecarea, deoarece poate determina aglomerarea firelor covorului, aspirarea cu cap tip perie, pentru ca poate deteriora suprafata firelor, si spalarea cu apa rece din abundenta, deoarece astfel petele se permanentizeaza, iar agentul de curatat devine mult prea dizolvat si ineficient.

Speram ca aceste sfaturi va vor ajuta sa va bucurati un timp indelungat de covorul dumneavoastra, pastrandu-si mult timp aspectul placut!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului