Amenajarea casei

#dispozitive #daunatori #pasari

Cum sa scapi de pasarile salbatice din curte

Pasarile salbatice precum porumbeii, ciorile, ciocanitorile, graurii, vrabiile si altele pot deveni suparatoare atunci cand isi fac cuibul pe casa sau in apropierea acesteia. Galagia si mai ales excrementele acestora duc la distrugerea unor suprafete.  Mai mult, pasarile sunt purtatoare de boli, asa ca nu este o idee buna sa umble nestingherite peste tot. Ai totusi posibilitatea de a apela la metode de a indeparta aceste pasari fara sa le faci rau.

1 Gaseste locurile preferate ale pasarilor si blocheaza-le
 

Verifica streasina , podul, acoperisul, locurile de deasupra ferestrelor si grinzilor, precum si toate celelalte zone ale casei si curtii unde pasarile ar putea sa-si faca cuib. Blocheaza accesul pasarilor in pod prin geamuri sau panouri de plastic. Spatiile deschise mari, precum podurile, depozitele, hambarele, grajdurile trebuie sa fie blocate in zona capriorilor, unde pasarile obisnuiesc sa-si faca cuib.

Zonele orizontale ar trebui blocate prin amenajarea unor placi in panta astfel incat sa descurajeze cuibarirea. De exemplu, marginea unei ferestre este un colt perfect pentru ca pasarile sa-si gaseasca un loc de stat. 

De asemenea, in locurile in care pasarilor le place sa cuibareasca poti prinde funii. Porumbeii nu-si vor gasi echilibrul si vor fi descurajati sa ramana acolo.
 

2 Foloseste substante speciale, aflate pe piata
 

Suprafetele pe care se aseaza de obicei porumbeii sau alte pasari pot sa fie date cu substante speciale, care se gasesc pe piata. Pot fi spray-uri, geluri si lacuri pentru alungarea pasarilor.

Acestea se dau numai pe suprafetele pe care stationeaza pasarile. De exemplu, un tub de gel este suficient ca sa tratezi 6 metri de suprafata.

Sursa foto: critterridders.comAstfel de substante sunt inconfortabile pentru pasari, astfel incat acestea vor evita sa se aseze in locurile respective.
 

3 Foloseste aparate speciale, cu sunete specifice
 

Exista, de asemenea, aparate speciale si dispozitive care alunga pasarile. Aceste dispozitive genereaza sunete de atac ale pasarilor de prada, precum si sunete care provoaca stres si alarma in randul pasarilor pe care vrei sa le alungi (randunele, porumbei , grauri, vrabii, ciori etc). Aceste sunete sunt proprii fiecarei specii dorite.

De fapt, dispozitivele contin inregistrari din natura, efectuate de specialisti ornitologi si sunt adaptate speciilor de pasari aflate pe teritoriul Romaniei. Aparatele functioneaza in orice anotimp, zi si noapte, pe baza de celula fotoelectrica.

Mierlele si graurii pot fi speriati cu zgomote puternice. In cazul in care casa ta se afla in apropierea unei ape, atunci se poate ca pescarusii sa fie cei care te deranjeaza. Acestia pot fi indepartati prin sunete puternice si prin simularea sunetului unor pradatori .
 

4 Foloseste unghiuri ascutite
 

Sursa foto: bird-x.comPe piata exista benzi cu ghimpi, dintr-un material rezistent, care nu fac rau pasarilor, dar care le impiedica sa se aseze. Este o metoda inofensiva de a alunga pasarile nedorite.

O alta metoda este sa bati cuie in stresine si in celelalte locuri unde pasarile obisnuiesc sa-si petreaca timpul sau sa cuibareasca.

Un alt sistem asemanator este fabricat din tije din otel inoxidabil, cu o baza din policarbonat, astfel incat sa reziste la conditiile atmosferice si razele ultraviolet. Sistemul se monteaza cu o banza dublu adeziva sau cu silicon. Sistemul permite rotirea tijelor pentru a acoperit diferite unghiuri de suprafata.
 

5 Foloseste condimente
 

Daca trebuie sa indepartezi porumbeii de pe casa, foloseste condimente precum scortisoara, piper etc, deoarece acestora nu le plac mirodeniile. Repeta actiunea daca este nevoie, in special dupa ce ploua.

 

Sursa foto: weed-x.com

6 Alte produse: baloane, zmee, animale false
 

Cateva baloane obisnuite, cu ochi mari, desenati pe ele sau un zmeu in bataia vantului, paianjeni falsi sau pasari de prada, de dimensiuni mari, din plastic sau lemn, amplasate in locurile in care vin pasarile sunt cateva dintre lucrurile pot sa sperie daunatoarele.

Acestea nu sunt neaparat metode sigure si permanente de a indeparta pasarile, dar merita sa incerci.

 

7 Aplica metal
 

Pentru a impiedica porumbeii si alte pasari sa se aseze sau sa cuibareasca in stresini, colturi si in alte locuri, foloseste zimti metalici. In cazul ciocanitorilor, aplica o placa de metal pe suprafata de lemn in care ciocanitoarea obisnuieste sa-si caute insectele.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea