Amenajarea casei

#pisica #masca #plante #gradina #bucatarie #depozitare #plastic #sacosa #punga

Cum sa refolosesti pungile de plastic

Ambalajele de plastic pe care le primesti in magazine atunci cand faci cumparaturile pot fi intrebuintate in foarte multe scopuri. Daca folosesti deja pungile ecologice pentru cumparaturi, iata ce poti face cu cele din plastic depozitate de luni de zile in sertarul din bucatarie. 

 

1 Atentie la produsele alimentare

Pungile mici pentru alimente pot fi refolosite doar daca au fost foarte bine spalate si uscate in prealabil. In cazul in care le utilizezi tot pentru stocarea alimentelor, va trebui sa ai grija ca acestea sa nu transmita microbi, praf sau substantele produselor ambalate anterior.

O punga curata poate fi folosita cu succes pentru ambalarea carnii si a produselor pentru congelat. Evita pungile sparte sau perforate, iar in cazul in care produsul respectiv lasa mult lichid, atunci foloseste doua ambalaje pentru un plus de siguranta.

Daca nu ai ustensilele necesare pentru ornat, arunca frisca sau crema de ciocolata intr-o punga rezistenta si solida si perforeaz-o putin la un capat; in cateva secunde ai confectionat un cornet foarte practic. De asemenea, este bine sa pui deoparte cateva si pentru salamul de biscuiti si rulade.

Nu este indicat sa introduci alimente perisabile (paine, fructe, legume etc) in pungile din plastic deoarece riscul de alterare creste rapid si apare mucegaiul. In cazul in care le folosesti pentru transportul alimentelor, atunci asigura-te ca punga nu este inchisa ermetic iar aerul poate circula. Daca ai fructe sau legume care nu sunt bine coapte, le poti introduce pentru cateva ore (maxim o zi) intr-un ambalaj de plastic pentru a le grabi coacerea.

2 Depoziteaza, transporta si organizeaza

Sacosele din material platic sunt foarte utile atunci cand vrei sa depozitezi mai multe lucruri intr-un spatiu restrans . Fie ca aduni clestii de rufe, revistele vechi sau ornamentele pentru brad, economisesti spatiul pe care l-ar ocupa o cutie si ai siguranta ca obiectele cu pricina nu se imprastie.

Hainele, paturile sau incaltamintea rezista foarte bine in extrasezon daca sunt ambalate cu atentie. In cazul in care nu ai posibilitatea de a lega punga sau de a o sigila, astupa partea descoperita cu o folie de nailon sau coli de hartie. Astfel eviti patrunderea moliilor si ai siguranta ca toate articolele vestimentare vor fi in siguranta pana anul viitor.

Pastreaza cateva pungi mate pentru a le folosi in excursii. In ele poti tine sosetele, lenjeria, hainele murdare si incaltamintea, ba chiar cosmeticele voluminoase (lotiuni, gel de dus, sampon si bureti de baie) astfel incat bagajul tau va fi extrem de organizat si poti gasi cu usurinta tot ceea ce cauti.

3 Profita de calitatea lor principala: impermeabilitatea

Pungile de plastic sunt extrem de folositoare atunci cand ai un bebelus. Intinde-le sub husa de la canapea, intre cearsaful de pat si saltea, pe bancheta masinii sau pe podea pentru a evita ca cel mic sa le pateze. Atunci cand ai musafiri cu antecedente in ceea ce priveste neglijenta, poti intinde cateva pungi de plastic sub fata de masa pentru a proteja lemnul de culorile bauturilor, de alcool sau de grasime.

Daca ai o pisica, atunci usureaza-ti munca si toarna nisipul in litiera peste o sacosa de plastic intinsa. Iti va fi mult mai usor sa aduni nisipul si mizeria si eviti contaminarea litierei cu microbi sau germeni.

Pentru a face economie, inlocuieste manusile de menaj cu o punga de plastic maleabila atunci cand lucrezi cu coloranti (vopsea de par sau vopsea lavabila ) sau atunci cand speli baia sau vasele. Manichiura ta va arata in continuare impecabil, iar pielea mainilor va fi intacta, mai ales atunci cand ai o rana sau o eczema.

Daca ti-ai aplicat o masca pe par si nu ai cu ce sa te acoperi pentru a nu murdari perna sau hainele, foloseste o punga cu toarte lungi pentru a o putea lega cat mai bine in jurul capului. Atunci cand vrei sa faci un tratament eficient pentru pielea mainilor (sau pentru picioare), aplica un strat de crema hidratanta si infasoara mainile pentru o jumatate de ora.

Desi ziarele sunt in centrul atentiei in tot procesul de renovare, ele nu pot face fara umezelii si stropilor. Protejeaza parchetul, mobila si corpurile de iluminat aplicand sacose din plastic. Daca le-ai intins pe podea, atunci lucreaza cu atentie deoarece exista riscul sa aluneci.

Tot atunci cand renovezi, poti evita uscarea pensulelor sau a trafaletelor daca le introduci in material plastic. Solutia nu este de lunga durata, insa asigura reusita pentru cateva ore bune.
4 Acorda-le o intrebuintare deosebita

Poate ca nu te-ai gandit pana acum la asta, insa poti folosi pungile de plastic pentru a umple diferite obiecte:

  • Cizmele de iarna din material textil sau posetele pot fi incarcate cu pungi pentru a-si pastra forma tot timpul anului;
  • Pernele de decor, de asemenea, pot fi umplute cu acele pungi care sunt sparte sau nu vrei sa le mai folosesti; acestea isi confera volum si nu inteapa precum hartia;
  • Alege pungi de diferite culori si confectioneaza diverse ornamente pentru pomul de Craciun , pentru petrecerea celor mici sau chiar pentru decorarea camerelor;
  • In perioada de iarna este bine sa astupi unele plante, flori sau lastari pentru a evita ca acestia sa inghete. O punga de plastic legata bine la baza si cu mici perforatii pentru aerisire asigura mentinerea unei temperaturi suficiente pentru supravietuire in perioada rece.
  • Daca ai un pomisor vulnerabil dar care a reusit sa rodeasca, protejeaza-i fructele si ajuta-le sa ajunga la coacere intregi, invelindu-le intr-o punga de plastic. Astfel le feresti de daunatori si le grabesti coacerea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare