Amenajarea casei

#prevenire incendiu casa #prevenire incendiu #sfaturi practice #incendiu casa #incendiu

Cum sa previi un incendiu in locuinta ta! Reguli pe care oricine trebuie sa le cunoasca

Incendiile apar de cele mai multe ori in momentul in care nu te astepti, de la o lumanare pozitionata gresit, la neatentie in timpul gatitului si pana la nesupraveghearea copiilor. Oricand suntem expusi unui pericol de proportii uriase chiar in caminul nostru, locul in care ar trebui sa ne simtim protejati.

Prevenirea acestor accidenta sta insa in puterea noastra. Tocmai de aceea trebuie sa cunosti cateva reguli pe care sa le aplici daca vrei sa fii mereu in siguranta.

Ce trebuie sa faci pentru a preveni un incediu

1. Verifica periodic sistemul electric

In mod normal, sistemul electric de suprafata trebuie verificat de cateva ori pe an. O poti face singur, verificand periodic cablurile si firele. In timp acestea se pot deteriora sau rupe. Cei care au animale de companie care pot roade cablurile trebuie sa fie mult mai precauti in aceasta privinta.
De asemenea, panoul de sigurante, impamantarea prizelor si legaturile pentru becuri si intrerupatoare, trebuie verificate cel putin o data pe an de un electrician.

2. Nu improviza un prelungitor

Ai rabdare pana cand gasesti modelul de stecher sau de prelungitor de care ai nevoie, si evita sa improvizezi. De asemenea, este bine sa alegi prelungitoare si stechere cu posibilitate de intrerupere, pentru a evita arderea aparatelor in caz de pana sau fluctuatii de curent.

Nu folosi niciodata aparate electrocasnice defecte sau care functioneaza necorespunzator. Pentru orice defectiune, adreseaza-te unui electrician sau depanator.

3. Asigura zona aragazului

Cheama un specialist de cateva ori pe an pentru verificarea si curatarea aragazului si a sistemului de gaze sau de butelii. De asemenea, daca simti miros de gaz, aeriseste foarte bine incaperea si cheama rapid un specialist care sa verifice eventualele pierderi.

Asigura-te de fiecare data ca ai inchis bine aragazul dupa ce il folosesti, dar si inainte de a pleca de acasa.

Daca ai copii, foloseste sisteme de protectie pentru copii in bucatarie, in special in privinta aragazului si a cuptorului.

4. Protejeaza zona semineului

Esti fericitul posesor al unui semineu? Atunci este indicat sa achizitionezi un paravan pentru a preveni raspandirea scanteilor in incapere. Nu aseza niciodata un covor sau un fotoliu din material textile in apropierea semineului. Este indicate pozitionarea unei machete de protective impotriva focului.

De asemenea trebuie sa cureti si sa aerisesti periodic semineul sau sa chemi un expert sa faca acest lucru.

5. Atentie la lumanari si materiale inflamabile 

Nu depozita niciodata in casa materiale inflamabile precum benzina, petrol sau solventi.

Evita sa aprinzi multe lumanari in cazul organizarii unui eveniment sau unei cine. Daca totusi le folosesti, supravegheaza-le in permanenta si nu le aseza langa materiale textile sau inflamabile.

6. Nu lasa chibrituri si brichete la indemana copiilor

Nu lasa niciodata chibrituri sau brichete la indemana copiilor. Ascunde-le intr-un loc in care cei mici nu au acces. Chiar daca nu ai copii, locul acestor accesorii este intr-un dulap, departe de razele soarelui sau de ferestre.

Ia masuri suplimentare de siguranta

1. Instaleaza detectori de incendiu

Detectorul de incendiu este un dispozitiv cu dimensiuni mici, de circa 10 cm/4 cm (L/h), dotat cu sistem de recunoastere a fumului, flacarei, gazelor sau temperaturii crescute.

Dispozitivul detecteaza pericolul din faza incipienta, moment in care se declanseaza alarma.

Detectoarele de incendii sunt de mai multe tipuri dupa cum urmeaza:

  • Detector de fum optic - dotat cu senzori inteligenti ce actioneaza atunci cand concentratia de particule de fum din Camera optica depaseste o valoare prestabilita.
  • Detector de fum cu ionizare - este modelul cel mai des intalnit, este mai ieftin si are performante mai bune in detectia focului ce arde cu flacara puternica si genereaza cantitati mici de fum.
  • Detector de temperatura - declanseaza alarma la o cresterea anormala a temperaturii din perimetrul respectiv
  • Detector de flacara - sistemul este dotat cu receptori ce diferentiaza lumina flacarii de lumina ambientala.

2. Achizitioneaza un stingator de incendii

Este indicat sa ai in casa unul sau mau multe stingatoare de incendii. Tine unul in bucatarie si unul intr-o alta incapera, la care sa ai acces usor, in permanenta. Cele mai bune tipuri de stingatoare de incendii sunt cele cu pulbere si dioxid de carbon.

  • Stingatoare cu pulbere: se folosesc pentru stoparea inceputurilor de incendii din clasele A, B, C, in spatii inchise sau deschise - mijloace de transport auto, statii PECO, magazine etc. precum si asupra echipamentelor electrice cu tensiuni de pana la 1000V. Agentul de stingere folosit este o pulbere ecologica uscata universal.
  • Stingatoare cu spuma: se utilizeaza la stingerea inceputurilor de incendii din clasele A, B, in spatii inchise sau deschise - statii PECO, magazine, depozite, magazii, centrale termice, nave. Agentul de stingere pentru acest tip de stingatoare este solutie spumanta fluoroproteinica.
  • Stingatoare cu dioxid de carbon: se utilizeaza la stingerea inceputurilor de incendiu de natura electrica, din clasele B si C - computere, centrale telefonice , incaperi cu aparatura electrica si electronica sau transformatoare.

Clase de incendii:

  • Clasa A - solide: lemn, carbune, hartie, textile, cauciuc, plastic
  • Clasa B - lichide sau solide care se topesc greu: benzina, alcool, lacuri, vopsele, uleiuri, ceara
  • Clasa C - gaze: hidrogen, metan, acetilena, butan, gaz de sonda
  • Clasa D - metale: sodiu, potasiu, magneziu, zinc, titan, aluminiu

Atentie! Indiferent ce tip de stingator folosesti este indicat sa stai la o distanta de 6-7 metri de focarul de incendiu, in cazul unei urgente.

Sursa foto: onsafety.cpsc.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului