Amenajarea casei

#saltea de pat #saltea #saltea de calitate #pat

Cum sa prelungesti viata unei saltele

Indiferent de salteaua pe care dormi, este foarte important sa te asiguri ca timpul petrecut in pat este de calitate. O saltea de calitate este o investitie majora, insa cu ingrijire speciala, aceasta poate avea o durata de viata indelungata.

O saltea de calitate este esentiala pentru sanatate, majoritatea problemelor de somn fiind cauzate de acest aspect. Astfel, o saltea care este bine intretinuta va rezista 7 - 10 ani. Durata de viata a unei saltele depinde si de calitatea sa, dar si de cat de multi oameni o folosesc si de cat de des este folosita.

Iata ce poti face pentru a prelungi viata unei saltele:
 

Achizitioneaza saltele din spuma poliuretanica viscoelastica


Cunoscute si sub numele de saltele din spuma cu memorie, aceste saltele rezista mai mult decat saltelele obisnuite. Spuma, materialul din care sunt realizate, este foarte rezistenta si durabila. Durata de viata a unei astfel de saltele este de 10 ani si chiar mai mult.

Densitatea spumei este factorul cheie atunci cand alegi astfel de saltele. Cu cat o saltea din spuma este mai densa cu atat va rezista mai mult in timp.
 

Pastreaza salteaua curata


Curatarea regulata a saltelei ajuta la pastrarea acesteia mai mult timp si la eliminarea alergenilor. De asemenea, ajuta la indepartarea prafului care in mod normal duce la formarea de pete.

Indepartarea alergenilor si prafului pastreaza salteaua proaspata si reduce riscul de formeaza de acarieni care pot produce reactii alergice serioase. Salteaua nu trebuie sa fie un mediu propice pentru coloniile de acarieni. Saltelele netratate impotriva bacteriilor, ciupericilor si acarienilor afecteaza pe termen lung sanatatea.

De asemenea, este indicat sa eviti curatarea saltelei cu chimicale care pot deteriora materialele. Cand cureti petele, foloseste apa curata si detergenti usori.

Evita sa folosesti multa apa pentru curatarea saltelelor. Verifica instructiunile producatorului, deoarece unele materiale se pot deforma din cauza umiditatii.
 

Protejeaza salteaua cu o husa


Husa speciala pentru saltea o protejeaza de praf, murdarie si pete, insa ajuta si la prevenirea crapaturilor care pot aparea in saltea in timp. Este de asemenea important ca si husa sa fie curata. Ai grija sa o speli saptamanal in apa calduta.

Daca nu ai grija corespunzator de husa, aceasta are o durata de viata scurta, de mai putin de 2 ani.

Salteaua trebuie sa se adapteze temperaturii corpului si sa absoarba umezeala in timpul verii, iar iarna sa se incalzeasca usor. Materialele folosite pentru acoperirea saltelelor trebuie sa fie termoreglabile, antialergice si antitranspirante. Pentru sezonul rece sunt recomanadate materiale calduroase, precum lana, iar in sezonul cald materiale racoroase, precum bumbacul sau matasea.
 

Roteste salteaua frecvent


Daca folosesti o saltea cu o singura fata, este important sa o rotesti frecvent, cel putin o data la 2 luni. De asemenea, si saltelele cu doua fete trebuie schimbate si rotite in fiecare sezon.
 

Indeparteaza invelisul de plastic


Atunci cand cumperi o saltea  de pat este indicat sa indepartezi invelisul de plastic. Acest invelis este inconfortabil si nu permite saltelei sa respire si a se aeriseasca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea