Amenajarea casei

#aer conditionat #instalare #aparat #unitate #sistem

Cum sa montezi aparatul de aer conditionat

Inainte ca echipa de intalare sa sune la usa, este bine sa stii cateva lucruri cu privire la ceea ce implica instalarea unui aparat de aer conditionat . Locul in care acesta va fi montat este extrem de important atat pentru sanatatea ta cat si pentru buna functionare a unitatilor.

 

1 Alegerea  locului potrivit

Locul in care se va monta aparatul de aer conditionat este foarte important. Regula principala vizeaza sanatatea utilizatorilor. In acest scop, partea interna a sistemului va fi montata intr-o zona de actiune neutra, si nu in  imediata apropiere a canapelei, a biroului de calculator sau a altor zone de lucru. Curentii de aer ce bat perpendicular pe nivelul corpului si in special al capului sunt deosebit de daunatori.

In general un singur aparat de aer conditionat nu poate acoperi toate camerele unei locuinte. Montarea acestuia pe hol este o varianta de compromis si destul de greu de realizat, deoarece presupune corelarea de corpul extern al sistemului printr-un sistem de tuburi. Cu cat lungimea tuburilor este mai mare, cu atat randamentul va fi mai scazut.

2 Instalarea unitatii interioare

Instalarea se va face doar de catre personal autorizat. In general, o data cu achizitonarea sistemului, se asigura si montarea acestuia intr-un numar de cateva zile. Astfel ai siguranta ca nu se vor produce erori majore si beneficiezi de garantia oferita de producator.

Unitatea interioara va fi montata pe un perete solid si neted, fara denivelari pentru a evita vibratiile puternice. De asemenea, se va evita amplasarea langa sursele de caldura, in zone cu umiditate foarte ridicata sau in directia razelor solare. In apropierea unitatii trebuie sa existe o sursa de curent.

Se  recomanda montarea intr-un spatiu deschis, pentru ca aerul rece sa se poata imprastia pe o suprafata cat mai mare. Se vor masura cel putin 2 m de la podea pentru pozitionarea corpului de interior al aparatului.

3 Instalarea unitatii exterioare

Unitatea exterioara trebuie montata pe un perete liber, pentru a permite accesul in caz de reparatii. Este bine ca aceasta sa fie ferita de precipitatii si caldura puternica prin amenajarea unui spatiu de protectie. In general, acest corp trebuie situat cu cativa cm mai jos decat cel interior, pentru a se asigura o drenare cat mai eficienta a apei.

In ceea ce priveste lucrarile de montare, pe peretele exterior se va realiza o gaura cu diametrul de aproximativ 8-10 cm prin care vor trece tevile de legatura dintre unitatea interioara si cea exterioara.  Dificultatea realizarii acestei gauri va depinde de duritatea peretelui. Ulterior se vor realiza gaurile de prindere a suportului ce va sustine unitatea interioara.

4 Verificarea si intretinerea sistemului

Un lucru foarte important ce trebuie realizat dupa incheierea lucrarii de montare consta in verificarea scurgerii de condens din interior catre exterior. Cere-i persoanei care a realizat instalarea sa efectueze un test. In general, acesta se poate efectua turnand incet 1 litru de apa in tavita de evaporare. Ulterior va trebui sa urmaresti traseul apei si sa te asiguri ca aceasta nu curge in interiorul apartamentului.

Aparatul de aer conditionat trebuie verificat periodic (aproximativ de doua ori pe an) de catre o echipa specializata. Este bine sa pastrezi legatura cu firma care a realizat instalarea si sa ii contactezi de fiecare data cand acest lucru este necesar.  Intreaba-i tot ceea ce vrei sa stii in legatura cu noua achizitie si pastreaza manualul de instructiuni la indemana pentru a verifica toate comenzile pe care le efectuezi la inceput. Astfel eviti nenumarate defectiuni si prelungesti durata de viata a aparatului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea