Amenajarea casei

#umiditate #umiditate casa #dezumidificator #higrometru #nivel de umiditate

Cum sa mentii umiditatea corecta in locuinta ta

Este foarte important ca in locuinta si la locul de munca sa pastram un nivel de umiditate corect. Umiditatea din locuinta trebuie sa fie intre 30 si 50%, nivelul ideal fiind de 45%. Nivelul de umiditate poate fi usor de verificat cu ajutorul unui higrometru .

Higrometrele sunt accesibile ca pret si au un aspect similar termometrelor. Daca umiditatea din locuinta este prea joasa, poti suferi de nas, piele si gat uscat, dar si de degete uscate si cu rani. De asemenea, vei fi mult mai predispus riscului de gripe si raceli.

Aerul uscat din locuinta afecteaza si obiectele din lana si peretii, duce la incretirea parchetului si mobilierului si chiar poate strica anumite obiecte.

Electricitatea statica este de asemenea marita atunci cand nivelul de umiditate scade. Umiditatea scazuta este mai des intalnita in zonele cu climat rece.

Aerul rece nu este capabil sa retina vaporii de apa. Din aceasta cauza din aparatele de aer conditionat se scurg picaturi de apa, iar aewrul rece retina mai putina umiditate. De asemenea, casele vechi, cu probleme de energie sunt mai predispune la un aer uscat.

Umiditatea prea mare pateaza tavanele si poate duce la cojirea tapetului sau a vopselii de perete. De asemenea, umiditatea mare favorizeaza dezvoltarea de mucegai si insecte. Si casele care sunt eficiente din punct de vedere energetic prezinta un risc crescut de umiditate.

Este astfel foarte important sa masori umiditatea din locuinta ta. Baile si bucatariile sunt incaperile cu cel mai mare nivel de umiditate. Si camerele se afla in imediata apropiere a acetor incaperi au un nivel mai ridicat de umiditate decat cele care sunt mai indepartate.
 

Nivel redus de umiditate


Nivelul de umiditate poate creste foarte usor cu ajutorul unui umidificator . Acestea trebuie pastrate curate, iar filtrele trebuie schimbate potrivit instructiunilor producatorului. Cele mai comune tipuri de umudificatoare folosesc filtre care absorb apa.

Atunci cand achizitionezi un umidificator este foarte important sa alegi unul care este potrivit pentru suprafata camerei in care il instalezi.
 

Nivel crescut de umiditate


Daca nivelul de umiditate din locuinta ta este prea mare, exista cateva modalitati prin care o poti reduce. In camerele cu probleme poti instala ventilatoare sau dezumidificatoare. Dezumidificatoarele reduc umiditatea si reimprospateaza aerul din incapere. Pentru a functiona corect, este indicat sa elimini regulat apa care se depoziteaza in el.

Trebuie sa ai grija si de umiditatea de la locul de munca. Pentru a evita problemele, poti achizitiona un umidificator sau dezumidificator mic, pe care sa il instalezi pe birou sau in alt loc.

O alta solutie pentru a combate umiditatea din locuinta este sa achitionezi fantani de apa de interior. Aceste obiecte de decor absorb umiditatea si au si un efect relaxant asupra tonicului tau.

Astfel, daca vei acorda mai multa atentie aerului pe care il respiri acasa si la birou si nivelului de umiditate, vei respira mai bine si vei evita numeroase probleme de sanatate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea