Amenajarea casei

#paris #franta #flori de lis #amenajare #design interior #perdele #draperii #mobila #lemn masiv #cristale

Cum sa iti decorezi casa in stil parizian

Imaginea Parisului este sinonima cu intrigile amoroase, romantismul si frumusetea batranului continent. Camerele inalte si spatioase sunt presarate cu detalii opulente, dar rafinate, iar aspectul vintage reuseste totusi sa pastreze si o nota de comoditate. Milioane de oameni au cazut in mrejele capitalei franceze, Parisul devenind un principal obiectiv turistic , de vizitat macar o data in viata. Nimic nu poate egala aerul boem al decorului parizian, asadar transforma-ti casa intr-o oaza chic de relaxare.

1 Tonuri calde sau “ la vie en rose ”

Introdu in casa ta farmecul Parisului prin tonurile calde ale peretilor. De asemenea, nuantele neutre te vor ajuta sa te "joci", mai tarziu, cu accesoriile.
Culoarea bej sau ivoriu a peretilor va fi partenerul perfect pentru finisajele in tonuri inchise pana la negru. Daca vrei sa obtii un efect mai indraznet sau iti doresti o incapere mai feminina, opteaza pentru tonurile de roz sau de culoarea piersicii. La urma urmei, Parisul reprezinta “La vie en rose”.

Pentru o schimbare radicala, alege tapetul. Vei aduce rafinamentul in casa ta prin peretii cu aspect ca de matase. Incearca sa gasesti tapet care sa contina simboluri specifice culturii franceze, spre exemplu florile de lis.
2 Mobila bunicii face casa buna cu Parisul

Nu este nevoie sa dai fuga la magazin si sa achizitionezi alta mobila. Un pic de vopsea sau reconditionare va fi suficienta pentru a look-ul vintage de care ai nevoie.

Mobila in stil parizian are un aspect uzat, insa masiv. Ai nevoie de obiecte in tonuri inchise, pentru ca acestea se vor imbina de minune cu tapiseria pretioasa, confectionata din matase, , catifea sau damasc.

Printre must-have-urile unei case decorate in stil parizian se regaseste masa rotunda, impunatoare, altadata semn al petrecerilor sau seratelor caracteristice romanticului oras, si masuta de toaleta a doamnelor, impodobita neaparat cu sticlute de parfum, obiecte de cosmetica si oglinda masiva.

Daca vrei sa nu gresesti in alegerea culorilor, mizeaza pe negru, pentru ca acesta va reusi sa “uneasca” toate elementele de decor.
In materie de mobila nu ai nevoie de ultimele noutati; obiectele bunicii incarcate de istorie sunt perfecte pentru look-ul parizian. Nu face insa compromisuri cand vine vorba de tesaturi; alege materiale cu aspect rafinat, pretios, pentru a captusi canapeaua sau scaunele.

Daca nu dispui de un mobilier masiv sau de bugetul necesar reconditionarii, inspira-te din cafenelele romantice ale Parisului si opteaza pentru obiectele de mobilier din fier forjat. Scaune cu perne impecabile, masute acoperite de mai multe straturi de dantela si materiale, portelanuri delicate, ceaiuri si croissante aromate si… voila: ai deja Parisul in living-ul tau.

Pentru o solutie de urgenta, acopera o masa rotunda cu multe straturi de material, in culori deschise. In mod sigur inca mai pastrezi pe acasa vreo dantela crosetata de bunica. Este momentul sa o scoti de la naftalina si sa o asezi la loc de cinste.
3 Accente si detalii

Prin cateva elemente-cheie, vei putea aduce Parisul in viata ta. Pentru pereti, foloseste reprezentand cladiri sau monumente celebre din Paris. Aerul parizian se regaseste in farmecul pozelor alb-negru sau sepia, cu un aer de demult.

In galeria fotografiilor, poti include poze de familie, ale bunicilor sau parintilor tai, inramate in lemn masiv sau material cu aspect pretios.

De asemenea, in functie de varianta de mobilier aleasa, lemn sau fier forjat, poti opta si pentru picturi impresioniste, scene pastorale sau fraze celebre inramate si patinate in - "Bistro", "C-est la Vie!", "Hotel de Paris", "La bonne Vie", "Moulin Rouge Paris", "Joie de Vivre" etc.

Ceasurile de dimensiuni mari sunt punctul de atractie intr-o camera pariziana. Incearca sa gasesti un ceas inscriptionat cu motive frantuzesti. Nu trebuie sa fie neaparat functional. Cu cat arata mai vechi, cu atat mai bine.

Fleur- de-lis, florile Herei si ale frumusetii, au devenit si simbol al casei regale franceze, asadar nu trebuie lipseasca nici din locuinta ta. Le poti regasi usor sub forma diverselor accesorii, placute ceramice pe care le poti agata pe perete, vitralii, sfesnice.

Din luxul parizian nu puteau lipsi cristalele. Foloseste lampi sau candelabre impodobite cu elemente din cristal, iar daca vrei sa oferi camerei o lumina romantica, alege lampile imbracate in materiale dense, inchise la , subliniate totusi cu mici detalii aurii.

Luxul este definitia stilului parizian, insa comoditatea trebuie sa se imbine perfect cu aerul vintage. Pernele imbracate in matase sau materiale rafinate asigura eleganta camerei tale, insa in egala masura poti utiliza pentru un dormitor cu un iz romantic, tesaturile si dantelele inspirate din cultura traditionala.

Acelasi principiu se aplica si in cazul perdelelor pentru ferestre. In functie de efectul dorit, poti opta pentru perdele din materiale usoare, fluide, care sa se imprastie la orice adiere a vantului sau poti alege materiale mai dense, prinse in cordoane de matase.

Vesela din portelan si tacamurile de inspiratie vintage se incadreaza cu succes in atmosfera pariziana instalata in casa ta. Completeaza acest decor romantic cu plante din abundenta si nu te ingrijora daca elementele de decor nu se imbina perfect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului