Amenajarea casei

#detergenti #locuinta #arta #tablou #culoare #accesorii #amenajari interioare

Cum sa intretii un tablou

Orice galerie de arta isi pastreaza tablourile in stare perfecta de-a lungul a zeci de ani. Pentru a mari durata de viata a tablourilor din casa ta, nu ai nevoie de conditii speciale. Este suficient sa controlezi nivelul de umiditate , lumina, caldura si sa le oferi o curatare periodica. Invata sa iti intretii operele de arta in cativa pasi simpli.

1 Ataseaza-i o folie protectoare pe spate

Majoritaea tablourilor sunt deschise in spate, iar acest lucru poate duce la deteriorare. Apeleza la un specialist pentru a-ti monta o folie protectoare si astfel tabloul tau va fi protejat de praf, murdarie, infiltrarea aerului. Spatele tabloului nu necesita o altfel de ingriire, fiind cel mai bine protejat daca este sigiliat.

2 Protejeaza tabloul de umiditate

Variatiile de umiditate pot deteriora atat tablourile, cat si mobila din lemn. Este important ca locuinta ta sa aiba un nivel al umiditatii scazut. Mai ales, evita schimbarile bruste ale nivelului de umiditate. In mod surpprinzator, schimbarile frecvente ale nivelului de umiditate sunt mai periculoare decat expunerea permanenta a unui tablou intr-un astfel de mediu.

3 Controleaza lumina

Atat lumina naturala, cat si cea artificiala pot afecta calitatea tablourilor, dar si a ramelor acestora. Tine tablorile la distanta de razele solare sau surse puternice de lumina artificiala. De asemenea, nu monta aplice de perete care sa lumineze direct tabloul. Becurile se incing, iar atunci cand sunt plasate prea aproape de un tablou, textura acestuia se usuca si intra in proces de deteriorare.

4 Mentine nivelul temperaturii

Daca te straduiesti sa mentii un nivel optim al umiditatii si luminii, temperatura camerelor nu este de neglijat. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt mult mai simple. Temperatura care iti este tie confortabila va fi potrivita si pentru camera unde sunt expuse tablourile.

5 Fumatul interzis

Fumul va afecta culorile tabloului, decolorandu-le si acoperindu-le cu o pelicula fina de fum. Semineurile si alte surse de de fum, cum ar fi lumanarile, afecteaza in egala masura textura tablourilor. Asadar, pentru a prelungi durata de viata a acestora, ar trebui sa eviti fumatul in camerele unde sunt expuse si sa tii la distanta de sursele de fum,. De asemenea, nu folosi sprayuri, odorizante pentru camere sau alte astfel de produse in apropierea tablourilor.

6 Curata-le de praf

Ca si celelalte obiecte de arta , tablourile au nevoie de o curatare periodica. Atentie la produsele de curatat. Foloseste un pamatuf sau o carpa moale pentru a nu zgaria suprafata acestora. Evita utlizarea detergentilor. Indepartarea regulata a prafului va fi suficienta pentru a intretine tabloul.

Atunci cand observi ca tabloul tau este foarte murdar, o data la sase luni il poti curata folosind o solutie realizata din apa distilata si o cantitate mica de detergent. Atentie la compozitia acestuia. Ai nevoie de un detergent usor, care sa nu contina agenti chimici mult prea agresivi. Aplica solutia pe o carpa moale si sterge usor tabloul si rama acestuia. Lasa apoi tabloul sa se usuce gradual la aer. Acest tip de curatare ar trebui folosit doar daca tabloul tau este intr-adevar foarte murdar.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului