Amenajarea casei

#locuinta #credit #prima casa #banca.

Cum sa gasesti cel mai ieftin credit Prima Casa

Aparent, programul Prima Casa promite o solutie pentru fiecare dintre noi, insa tine doar de noi sa o gasim. Chiar daca sunt impuse anumite conditii de baza, banca are libertatea de a-si impune si regulile proprii. Criteriile de diferentiere sunt extrem de stricte, iar tu va trebui sa gasesti solutia cea mai ieftina. Cum?

 

1 Acceseaza internetul

Majoritatea bancilor din Romania pot fi accesate online. In general siteul fiecarei banci contine informatii actualizate cu privire la operatiunile efectuate de banca, produse de creditare, oferte, conditii, sucursale , program de lucru cu publicul etc.

Bancile participante la programul Prima Casa au expus deja pe siteurile proprii informatiile cu privire la conditii si oferte, precum si posibilitatea de calcul a ratei si a eligibilitatii fiecarui client. Astfel, poti afla in prima faza daca te incadrezi in conditiile programului si daca iti permiti rata estimata de catre calculatorul virtual.

De asemenea, exista siteuri ce iti ofera posibilitatea de a afla care este banca potrivita pentru tine in functie de cateva date cheie: venitul si tipul acestuia, numarul de membri din familie, credite existente etc.

2 Mergi la sediul bancii

Realizeaza o lista cu bancile care te atrag, in functie de cercetarea online, sau abordeaza fiecare banca inscrisa in program. La sediul fiecarei banci, un consultant iti va raspunde la toate intrebarile pe care le ai si, bineinteles, va incerca sa te convinga sa alegi institutia pe care acesta o reprezinta.

Cea mai buna varianta de a compara ofertele, este prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), cifra ce include toate comisioanele, taxele si dobanzile incluse in credit. DAE iti va arata daca ai ales un credit ieftin sau unul scump. Cifra difera in functie de moneda in care alegi sa accesezi creditul – RON sau EURO.

O alta modalitate de comparare a creditelor de la o banca la alta este scadentarul. Consultantul poate realiza un calcul preliminar in functie de informatiile pe care tu i le furnizezi. In urma calculului (similar cu cel realizat online) vei afla suma pe care o poti primi conform conditiilor pe care le indeplinesti, precum si valoarea ratelor pe perioada de creditare.

3 Adreseaza-te unui consilier de credite

Firmele de consultanta financiar-bancara au inceput sa prinda din ce in ce mai mult teren la noi in tara. Daca startul a fost dat de consilieri indoielnici care percepeau comisioane de pana la 50% din valoarea creditului, astazi exista firme pe care ne putem baza in adevaratul sens al cuvantului. Practic, aceste firme lucreaza cu majoritatea bancilor de pe piata si intermediaza relatia intre client si banca in vederea acordarii de credite.

Iata care sunt avantajele contractarii unui credit prin brokeri:

  • Interesul unui consultant este ca tu sa fii multumit. El va face tot posibilul pentru ca dosarul tau de credit sa fie aprobat de catre banca, deoarece doar in momentul in care tu ai primit creditul, el va incasa comisionul aferent. Pe de alta parte, daca tu esti un client multumit, ai toate motivele pentru a recomanda serviciile sale prietenilor si colegilor tai, iar asta inseamna potentiali clienti si viitoare dosare ce ii aduc lui un bonus.
  • Consultantii stiu foarte bine care sunt bancile cu conditii avatajoase si care sunt cele ce pot ruina o familie din punct de vedere financiar. In cateva minute poti afla ce banca este mai buna pentru tine, precum si riscurile pe care le presupune fiecare produs in parte. Astfel scapi de zeci de drumuri la sucursale si de discutii interminabile cu angajatii care de cele mai multe ori ascund informatiile decisive pentru tine.
  • Apeland la o firma de consultanta economisesti timp, energie si bani. Din momentul in care ai ales banca la care vrei sa aplici pentru credit, nu va fi nevoie decat sa revii cu actele necesare. Din acel moment nu iti ramane decat sa astepti un raspuns sau o solicitare pentru verificari suplimentare.
  • Nu te costa nimic. Brokerii de credite sunt platiti prin comision direct de catre banca. Suma de bani nu iti va fi scazuta din credit, iar tu nu ai nicio obligatie financiara fata de persoana care s-a ocupat de dosarul tau. Asadar, nu accepta niciodata serviciile unei firme sau ale unui broker care iti cere bani, indiferent de motivul pe care il da.

Dezavantajele si avertismentele cu privire la agentiile de intermediere au in vedere urmatoarele aspecte:

  • Pe baza contractului incheiat intre firma de consultanta si banca, se stabileste un comision cu care brokerii sunt platiti pentru fiecare tip de credit in parte. Chiar daca acest aspect nu te priveste in mod direct, comisioanele difera de la banca la banca. Avantajul este ca bancile mari ofera si comisioane pe masura, insa exista posibilitatea ca un consultant sa iti recomande o banca de la care el va primi o suma mai mare de bani, chiar daca stie ca exista o oferta mai buna pentru tine.
  • Nu toate bancile inscrise in programul Prima Casa accepta intermediari. CEC-ul, de exemplu, nu poate fi abordat decat direct (in sucursale) sau online pe siteul oficial. Solicita-i consultantului de credit sa iti arate lista cu bancile partenere inscrise in program, pentru a sti ce alte variante trebuie sa mai cercetezi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea