Amenajarea casei

#lampi #lumina #iluminat #corpuri de iluminat

Cum sa folosesti lampile decorative in casa

Iluminatul decorativ ajuta la crearea unei atmosfere deosebite in unele spatii ale locuintei. Exista multe corpuri de iluminat care scot in evidenta un detaliu al casei sau care creeaza un efect special.

Astfel de corpuri sunt folosite pe langa cele generale, care au un rol functional. Tine cont de spatiul pe care vrei sa-l transformi cu ajutorul luminii decorative si alege cea mai potrivita varianta pentru tine.
 

1 Lumineaza colturile intunecate cu lampi decorative
 

Daca exista colturi mai intunecate in unele zone ale casei, le poti ilumina cu niste aplice, cu lumina indreptata in sus. Astfel de aplice, care, de altfel, nu au o lumina foarte puternica, sunt recomandate pentru peretii mai inchisi la culoare.

Sursa foto: designwagen.comPentru colturile mai intunecate, poti folosi si lampi de podea cu halogen. Intensitatea luminii este reglabila, cu ajutorul unui simplu buton. Vei crea astfel un punct luminos care sa indulceasca zona intunecata.
 

2 Pune in valoare o creatie artistica cu un corp de iluminat
 

Pentru a crea un ambient deosebit, foloseste operele de arta din casa, lasand lumina sa cada de ele. Pot fi aplice orizontale pentru tablouri, poate fi o nisa in perete, cu o statuie etc. Tablourile pot fi puse astfel in valoare in multe zone din locuinta. Poate fi vorba despre o pictura in ulei, prinsa de perete in birou, pot fi mai multe tablouri, prinse de-a lungul holului sau scarilor interioare etc.

Daca este vorba despre mai multe aplice asezate in acelasi spatiu, cum este peretele de la scara, lumina acesteia, precum si aplicele in sine, trebuie sa fie de acelasi fel.
 

3 Creeaza colturi speciale pentru diverse activitati
 

Pentru o casa care beneficiaza de un spatiu generos, se pot crea spatii destinate unei anumite activitati. De exemplu, pentru coltisorul tau de lectura, poti folosi o lampa portabila cu lumina reglabila. O astfel de lampa iti va lumina cartea atat cat vei dori si va crea un spatiu ideal pentru citit.

Pentru zona de conversatie poti folosi chiar o lampa inalta, cu picior, cu lumina care cade de sus in jos. O astfel de lampa lumineaza un spatiu redus, de conversatie, creand o atmosfera intima, relaxanta.
 

4 Alege abajurul potrivit pentru o lampa decorativa
 

Un avantaj real al lampilor (inclusiv cele ambientale) consta in faptul ca pot fi redecorate dupa bunul plac. Incepand chiar de la picior, o veioza poate fi personalizata in functie de gustul si nevoile consumatorului.

Sursa foto: technabob.comAbajurul este cel mai simplu de schimbat. Ales in mod corect, el poate oferi o iluminare calda, filtrand lumina, facand-o mai placuta. Conteaza mult culoarea si materialul din care este realizat, pentru a avea un efect ambiental asupra incaperii sau asupra zonei luminate.
 

5 Foloseste lampi si clipsuri cu LED-uri pentru un iluminat ambiental
 


Tehnologiile moderne permit aplicarea unor lampi ambientale de tip LED, cu un consum foarte redus de energie (0,2- 2,0 W/10 V) si cu o durata de viata mai mare de 5 ani. Astfel de lampi ambientale sunt autoadezive, astfel incat nu necesita sa spargi peretele pentru instalarea unui nou intrerupator.

O alta modalitate de a crea o atmosfera speciala in living, dormitor, baie sau alte zone este sa folosesti clipsurile cu LED-uri. Le poti folosi pentru a personaliza rafturile de sticla, scarile din sticla sau alte suprafete transparente. Clipsurile cu LED-uri nu se incalzesc si au o garantie destul de mare, de aproximativ 5 ani. Un astfel de produs are un consum de 1W/ora. Lampile cu LED-uri costa de la 50 lei bucata.

Sursa foto: luxury-ideas.comSi pentru copii pot fi cumparate lampi ambientale de noapte, cu diverse figurine.
 

6 Alege lampile de dormitor potrivite


Lampile din dormitor trebuie sa asigure functionalitatea acestei zone, dar si sa creeze o atmosfera de relaxare si confort. Pentru o lumina difuza, speciala, foloseste corpuri de iluminat care permit reglarea intensitatii luminii. Pot fi utilizate lampadare din fier forjat cu aspect oriental, colorate in nuante calde precum rosu si galben.

De asemenea, in dormitor este recomandat ca fiecare corp de iluminat sa aiba intrerupator separat, pentru a permite reglarea cantitatii de lumina. Pentru o atmosfera romantica, se pot folosi, pe langa corpurile principale de iluminat, unele lumini discrete, decorative, prinse de pereti sau mobila, precum si veioze din materiale cu imprimeu romantic.
 

 

Vrei sa-ti renovezi casa si cauti un electrician? Nu mai pierde Timp intreband in stanga si-n dreapta de un mester bun. Intra pe cautelectrician.ro si cauta persoana care sa corespunda cerintelor tale! Iti oferim posibilitatea sa gasesti in timp record mesteri autorizati, ale caror servicii au fost apreciate de alte persoane. Spor la treaba!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea