Amenajarea casei

#perete #rigips #perete fals #perete rigips

Cum sa faci un perete fals

Un perete fals este o solutie practica si eficienta de a delimita doua zone ale casei fara a fi nevoie sa cheltuiesti sume mari de bani. Relativ usor de realizat, un perete fals te va ajuta sa ai parte de intimitatea si aspectul pe care le urmaresti. Iata cum poti face chiar tu un perete fals!

Unul dintre cele mai folosite materiale la realizarea unui perete fals este rigipsul (gips carton). Materialul are o serie de proprietati care il recomanda la amenajarea casei, inclusiv la construirea unui perete fals de orice tip - despartitor, menit sa ascunda tevile etc.

Rigipsul este prietenos cu mediul inconjurator, scade riscul de propagare a unui incediu in locuinta, este un bun izolator fonic si termic si este rezistent. In plus, placile de rigips, folosite la amenajarile interioare, sunt deja finisate, astfel ca te vor ajuta sa economisesti timp si bani.

Pentru a realiza un perete fals despartitor din rigips, vei avea nevoie de o placa din gips carton si de cateva unelte importante: ruleta, creion, profile de sustinere orizontale UW, profiluri de sustinere verticale CD, dibluri de rigips, vata minerala, autofiletante, foarfeca de profile rigips si cutter.

1 Pentru inceput, stabileste dimensiunile viitorului perete fals si marcheaza-le pe pardoseala si pe tavan. Este important ca dimensiunile sa nu fie marcate pe covor sau pe parchet, deoarece montantii de sustinere orizonatala UW vor fi atasati direct de tavan, respectiv, de pardoseala. Montantii se fixeaza cu dibluri de rigips din 60 in 60 cm.

2 Pasul urmator presupune montarea profilelor de sustinere verticala cu latime de 5 cm, perpendicular pe pardoseala si tavan. Profilele de sustinere verticala se monteaza din 60 in 60 cm, cu autofiletante prinse de profilele UW montate anterior. Intrucat este foarte posibil ca inaltimea profilelor sa fie mai mare decat inaltimea camerei, ajusteaza dimensiunea cu ajutorul unor foarfece de profile de rigips. Diferenta pana la tavan ar trebui sa ramana de circa 1-2 cm.

3 In continuare, se ia placa de gips carton, se monteaza peste profile si se fixeaza cu ajutorul autofiletantelor. Placa de rigips se pozitioneaza vertical, sprijinindu-se pe pardoseala. Cutter-ul iti va fi de folos in acest caz, daca placa de rigips nu are dimensiunile dorite.

4 Monteaza, apoi, cea de-a doua placa de gips carton de cealalta parte a viitorului perete fals, adaugand, in prealabil, vata minerala intre cele doua placi. Vata minerala asigura izolare fonica si termica. Intrucat este necesar ca vata minerala sa aiba o pozitie verticala, o poti fixa de piesele de agatare pentru izolatii , aflate la o distanta de 60 cm unele de altele si atasate de profile.

5 La final, peretele fals poate capata un aspect mai placut prin finisarea muchiilor verticale aparute in urma montarii placii de rigips, cu glet si coltare. In ceea ce priveste imbinarile panourilor, acestea pot fi acoperite cu glet si banda din fibra de sticla. Nu in ultimul rand, adapteaza culoarea noului perete fals despartitor la cea a incaperii cu ajutorul vopselei lavabile.

Sursa foto: insulationexpress.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea