Amenajarea casei

#sertar #reparatii casa #mobila veche #sertar intepenit

Cum repari un sertar intepenit

Mobila veche este de multe ori un element decorativ placut, insa utilizarea ei in mod regulat duce la aparitia unor probleme, mai ales cu sertarele. Afla cat de usor poti sa repari un sertar intepenit .

Lemnul vechi, netratat corespunzator, se umfla in timp, iar sertarele unui dulap, birou sau sifonier din lemn devin tot mai greu de folosit.

Daca sertarele din mobila ta veche se deschid tot mai greu, scartaie sau chiar sunt pe punctul de a se intepeni total, afla ce poti face pentru a le reda complet functionalitatea.
 

Ce cauzeaza intepenirea sertarelor?


Pentru mobila veche, umflarea lemnului este problema care duce cel mai des la intepenirea sertarelor. In cazul in care ai probleme cu un sertar de la o piesa de mobilier relativ noua, este recomandat sa cauti obstructiile mecanice care impiedica functionarea corecta.

Cuiele sau adezivul folosit pentru mentinerea integritatii sertarului se pot deteriora fie in timp, fie din cauza unei lovituri. Scoate sertarul si verifica daca sinele au fost afectate sau daca exista alte obstacole care duc la intepenirea lui.
 

Solutii simple pentru a repara un sertar intepenit


Daca problema este cauzata de un cui, scoate-l cu grija cu un patent si inlocuieste-l cu unul care sa aiba cel putin aceeasi lungime, dar sa nu fie mult mai lung.

Cand problema tine de integritatea sertarului, poti folosi un adeziv special pentru lemn pentru a-i reda forma si functionalitatea initiala.

Indiferent care este cauza problemei, este recomandat sa lubrifiezi sertarul dupa ce l-ai scos pentru a evita intepenirea lui pe viitor. Pentru asta, poti folosi un sapun simplu, niciodata un sapun imbogatit cu crema hidratanta.

Ceara de albine sau parafina functioneaza la fel de bine, atunci cand sunt aplicate pe fundul si pe marginile sertarului cu probleme. Asigura-te ca ai lubrifiat toate zonele in care sertarul atinge structura de lemn din care l-a scos.

Daca nu poti gasi niciun obstacol in calea functionarii corecte a sertarului si lubrifierea nu a imbunatatit situatia, problema este cauzata probabil de umflarea lemnului.

Foloseste un smirghel de glanulatie medie pe toate partile sertarului care vin in contact cu structura de lemn a piesei de mobilier. Nu folosi niciodata o freza mecanica cu smirghel, deoarece aceasta poate provoca daune sertarului.

Lucreaza incet si verifica frecvent daca sertarul intra si iese mai usor din piesa de mobilier. La final, lubrifiaza-l cu sapun, ceara sau parafina.
 

Prevenirea problemelor cu sertarele


Daca vrei sa scapi definitiv de grija sertarelor, foloseste o banda autocolanta de nylon. Aplicata pe fundul sau pe marginile sertarelor, aceasta va asigura functionarea lui corecta fara lubrifiere suplimentara.

Pentru a preveni umflarea lemnului si problemele viitoare cu sertarele, aplica pe ele un strat de lac sau de poliuretan lichid, care va proteja lemnul si il va impiedica sa absoarba umezeala din aer si sa se umfle.

Cand te hotarasti sa acorzi sertarelor tale cateva minute, vei putea rezolva cu usurinta problemele sonore si mecanice provocate de un sertar intepenit.

Sursa foto: Highfillcustomwoodworks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului