Amenajarea casei

#usa #reconditionare mobila # baituire lemn #usa lemn

Cum reconditionezi o usa de lemn

Usile de lemn pot fi reconditionate daca sunt realizate dintr-un material de buna calitate. In acest fel, poti face economi si ai ocazia sa pui in valoare un obiect vechi, de valoare. Pentru a reconditiona o usa, se recomanda parcurgerea mai multor pasi.

Iata in continuare cum se poate reconditiona o usa de lemn:

1 Evaluarea usii de reconditionat

La inceput, este necesara o evaluare a usii pentru a sti clar care este starea in care se afla. Principalele zone cu probleme sunt in jurul clantei si sistemul de inchidere-deschidere. Verifica tocul usii, muchiile, dar si partea de jos a usii, unde de obicei se aduna praf si murdarie care se fixeaza pe lemn. Pentru a face o evaluare cat mai buna, scoate usa din balamele si du-o intr-un loc spatios si bine luminat. Lumina naturala te ajuta sa vezi cele mai mici imperfectiuni.

2 Alege materialele pentru reconditionarea usii

Materialele alese pentru reconditionarea unei usi de lemn trebuie sa fie de calitate. In acest fel, se poate dubla durata de viata a acelei usi. Produsele folosite trebuie sa fie testate si realizate din substante care sa nu-si schimbe forma si sa nu se dilate. Pentru a repara crapaturile, se poate folosi un chit special care contine rasina si un intaritor.

Acolo unde este cazul, se cumpara broasca, silduri si manere noi. Asigura-te ca lucrarea se face intr-o incapere foarte bine aerisita deoarece exista riscul de intoxicare din cauza solventilor puternici. Protejeaza-ti ochii, mainile si caile respiratorii.

3 Curata lemnul usii si aplica baitul

Cumpara o solutie speciala pentru curatarea lemnului si sterge foarte bine usa. Dupa curatare, usa se slefuieste cu o banda agraziva pentru a inlatura toate impuritatile si pentru a netezi suprafata.

Apoi se poate aplica baitul, in functie de nuanta dorita. Este recomandat ca atunci cand mergi in magazinele cu materiale de constructii sa alegi un bait cu o culoare cat mai asemanatoare cu cea pe care o avea usa ta de lemn. Aplica la inceput un strat subtire de bait, lasa la uscat, apoi da un al doilea strat, mai gros. Daca vrei ca usa sa aiba un aspect lucios, foloseste niste lac. Lasa usa la uscat.

Nu reconditiona usa cu un autocolant deoarece acesta lasa sa se vada imperfectiunile de sub el si, in timp, se va desprinde. In plus, in cazul autocolantului, acesta se zgarie usor, iar inlaturarea lui este dificila si lasa urme de adeziv.

In cazul in care este necesar sa indepartezi vopseaua veche, foloseste un decapant sau o suflanta cu aer cald.

4 Reconditioneaza tocul usii de lemn

Curata bine tocul pentru a inlatura murdaria acumulata. Reconditioneaza tocul usii cu ajutorul unui silicon acrilic. Acesta se introduce in crapaturi, iar surplusul este inlaturat. Foloseste niste manusi pentru a-ti proteja mainile. Apoi, vopseste tocul si lasa-l sa se usuce bine.

Exista si posibilitatea de a schimba numai tocul usii de lemn, insa este dificil de gasit un toc care sa se potriveasca pentru o usa veche de lemn si se poate sa te coste mai mult.

Sursa foto: interiorwoodendoors.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare