Amenajarea casei

#parfum #curatenie #ulei de masline #ulei #lavanda

Cum prepari ulei de lavanda acasa

Lavanda este cunoscuta de foarte multa vreme pentru parfumul sau unic si elegant. Pe langa coloritul sau excelent, lavanda merita apreciata pentru calitatile sale terapeutice, dar si pentru multiplele posibilitati de utilizare in gospodarie. In general este folosit uleiul de lavanda, deoarece concentreaza cel mai bine esenta florilor.



Uleiul de lavanda poate fi folosit in odorizantele de camera (pentru parfumul placut si efectul impotriva insectelor si moliilor), dar si pentru masaj. In combinatie cu apa, poti prepara o solutie perfecta pentru dezinfectarea tuturor suprafetelor din casa.

Materiale necesare:

  • un borcan de 600 ml cu gura larga si capac cu inchidere ermetica;
  • 300 ml ulei - alege un ulei cu un miros cat mai slab si fara culoare. Uleiul rafinat este cel mai potrivit deoarece este compatibil cu esentele florii. Astfel, poti utiliza ulei de sofran, de masline sau de susan. Pentru uz cosmetic poti folosi uleiul de migdale;
  • un bol de sticla pentru amestec;
  • o bucata de muselina, tifon sau matase;
  • un recipient din sticla inchisa la culoare cu capac/dop ermetic;
  • 8 linguri de flori de lavanda uscata (16 sau 24 in caz ca se repeta procedeul).

1 Toarna uleiul in borcanul de sticla peste florile de lavanda. Amesteca bine totul cu ajutorul unei spatule. Acopera borcanul si agita bine continutul. Aseaza-l apoi intr-un loc calduros si luminos cel putin 48 de ore. Este bine sa il pozitionezi in dreptul ferestrei (in perioadele calde) sau pe calorifer (nu foarte incins).

2 Agita borcanul o data la 12 ore, fara a desface capacul. Asigura-te ca florile s-au imprastiat in totalitate in ulei.

3 Acopera un bol de sticla cu bucata de material textil , pentru a crea efectul de sita. Toarna compozitia (dupa 48 de ore) prin bucata de tifon (in cazul in care este prea rar, impatureste materialul in doua sau trei parti). Stoarce bine florile depuse aici, pentru a recupera toata esenta.

4 Toarna uleiul inapoi in borcan impreuna cu 8 linguri de fruze proaspete de lavanda si lasa-l la macerat inca 48 de ore. Repeta procedeul pana cand obtii aroma potrivita.

In cazul in care temperatura este prea scazuta si pozitionarea langa fereastra nu face decat sa raceasca borcanul, atunci aseaza-l intr-un loc ferit si cald. O data pe zi va fi nevoie sa incalzesti borcanul in apa calda. Aseaza-l intr-un vas cuprinzator si toarna apa pana cand acoperi borcanul in totalitate. Incalzeste apa la o temperatura suportabila la atingere si mentine-o astfel timp de 10 minute.

5 Uleiul se va pastra intr-un recipient de sticla de culoare inchisa. Mentinut intr-un loc uscat si racoros, acesta poate ramane in stare buna pana la 12 luni.

Pentru un plus de parfum, poti incerca combinatii intre lavanda si menta sau coaja de portocala /lamaie.

  •   2009-10-19
  •   42035 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Aura Oprisan

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Vrei sa ai o casa de nota 10?
Fii primul care afla de aplicatia Acasa.ro!

Cauta-ti perechea