Amenajarea casei

#electrocasnice #statie de calcat #fier de calcat #calcar

Cum prelungesti viata fierului de calcat

La ora actuala, exista pe piata modele mai performante de fiare de calcat ce au inclusa functia de autocuratare astfel ca este bine sa optezi pentru un astfel de model. De asemenea, pentru a evita depunerile minerale, utilizeaza apa distilata sau purificata atunci cand calci. Daca folosesti in continuare apa de la robinet, tine cont de faptul ca trebuie sa iti cureti fierul periodic. Iata cateva sfaturi pentru intretinerea si utilizarea fierului:



1 Indeparteaza arsura


In cazul in care s-a intamplat sa folosesti fierul de calcat pe un material care s-a topit astfel ca s-a prins un strat de arsura pe talpa aparatului electrocasnic, este recomandat sa nu mai folosesti fierul.


Ce trebuie sa faci este sa lasi fierul sa se raceasca si sa iei un smirghel foarte fin sau un burete de bucatarie si sa indepartezi stratul prins. Evita sa folosesti un cutit sau o lama pentru a nu zgaria talpa fierului.

Firele sintetice topite se indeparteaza bine si cu o carpa imbibata in acetona.


2 Curata murdaria


Talpa fierului de calcat este predispusa la depunerea murdariei astfel ca, daca aparatul nu este prevazut cu functie de autocuratare, este bine sa te ocupi tu de acest aspect, pentru a evita patarea hainelor si materialelor textile pe care le calci.

Foloseste o carpa inmuiata intr-un amestesc din sapun sau detergent lichid cu apa. Inmoaie o carpa moale in solutie si sterge talpa fierului.

Petelor de murdarie mai accentuate pot fi indepartate cu pasta de dinti sau bicarbonat de sodiu sau cu o solutie calda formata din parti egale de otet alb distilat si sare.

De asemenea, este bine sa mentii curat exteriorul fierului de calcat pentru a evita orice transfer inutil de murdarie pe articolele calcate.


3 Foloseste-l corect


Este bine sa citesti instructiunile de utilizare ale fierului tau de calcat pentru a alege programul cel mai potrivit. Ca regula generala este bine sa stii ca pentru bumbac trebuie sa folosesti o temperatura mai ridicata, cu aburi, in timp ce materialele sintetice si mai sensibile trebuie calcate la temperaturi mai scazute, fara aburi.

De asemenea, este bine ca, de fiecare data dupa ce termini de calcat, sa golesti rezervorul fierului complet si sa-l lasi sa se usuce. Si asta pentru a preveni depozitele de minerale. Atentie, apa poate fi fierbinte astfel ca este bine sa astepti cateva minute sa se raceasca.

Rezervorul fierului de calcat are nevoie de curatare atunci cand in rezervor si pe orificiile din talpa acestuia se formeaza mici depozite. Aceste depozite sunt minerale din apa pe care o folosesti la calcat, au culoare alba si seamana la aspect cu sarea.

Ca sa cureti rezervorul ai nevoie de o solutie din apa si otet alb. Umple pe jumatate rezervorul cu aceasta solutie, las-o sa actioneze timp de cateva zeci de minute, dupa care actioneaza functia aburilor si lasa fierul de calcat sa functioneze pana cand rezervorul se goleste. Daca depozitele de minerale sunt inca vizibile, repeta procesul ori de cate ori este nevoie, pana cand acestea dispar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea