Amenajarea casei

#curatenie casa #casa #pete rugina # pete rugina casa

Cum indepartezi petele de rugina din casa

Petele de rugina isi pot face aparitia pe cele mai diverse suprafete din casa. Inestetice, dar si periculoase, intrucat pot duce la deteriorarea severa a materialelor pe care apar, petele de rugina pot fi indepartate cu succes apeland la cateva trucuri istete de curatare. Descopera, asadar, cum poti sa scapi de rugina de pe obiectele si suprafetele din casa!

1. Indeparteaza petele de rugina de pe obiectele din otel inoxidabil

Petele de rugina isi pot face aparitia pe obiectele din otel inoxidabil din casa, in special atunci cand acestea nu sunt folosite o perioada indelungata de timp, dar si in urma interactiunii otelului cu diferite minerale pe care apa de la robinet le contine. Din fericire, in cele mai multe cazuri, vei reusi sa scapi de petele de rugina aparute in doi timp si trei miscari.

Incepe prin a freca obiectele din otel inoxidabil cu o bucata umeda de hartie abraziva (cu particule abrazive fine). In continuare, inlocuieste hartia abraziva cu o jumatate de ceapa, pe care o freci, la randul ei, de zonele afectate de rugina ale vaselor din otel inoxidabil. In cele din urma, clateste obiectele cu apa fierbinte si sterge-le temeinic cu o carpa moale, curata si uscata.

2. Scapa de petele de rugina de pe obiectele din ceramica sau portelan

Petele de rugina se pot instala confortabil si pe suprafetele si obiectele din ceramica ori portelan (gresie, faianta, chiuveta, vas de toaleta, vesela etc.). Insa si acestea pot fi curatate cu succes, daca pui in aplicare cateva sfaturi utile!

Pentru inceput, umezeste o piatra ponce si freaca pata de rugina. Daca suprafata pe care o ai de curatat este fragila (cum este cazul veselei din ceramica ori portelan), poti incerca sa aplici o pasta obtinuta din Borax si suc de lamaie. Aplica pasta pe zonele afectate de rugina si permite-i sa se usuce. Ulterior, clateste bine cu apa si repeta procesul, daca pata nu a disparut complet. In cele din urma, sterge bine zona in cauza cu o carpa curata.

3. Elimina petele de rugina de pe covoare

Chiar daca poate parea de necrezut, petele de rugina pot fi descoperite si pe covoare, insa numai atunci cand acestea sunt fabricate din materiale sintetice sau din lana. Pentru a le indeparta, aplica suc de lamaie si sare pe urmele de rugina, dupa care clateste bine cu apa si absoarbe excesul de umezeala cu o carpa uscata sau cu un prosop de hartie.

4. Curata petele de rugina de pe caramida si suprafete din beton si granit

Caramida, betonul si granitul au avantajul de a putea fi curatate de rugina apeland la o singura metoda de igienizare. Solutia de curatare este mai complexa si presupune amestecarea a 7 parti de glicerina, 1 parte citrat de sodiu, 6 parti de apa si suficienta creta (carbonat de calciu) pentru a forma o pasta groasa. Aplica pasta obtinuta pe zonele afectate de rugina si las-o sa se intareasca. Indeparteaza pasta intarita cu o bucata de lemn si repeta procesul, daca petele de rugina nu au disparut. La final, clateste zona cu apa din abundenta si permite-i sa se usuce de la sine.

Foto: local.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare