Amenajarea casei

#podea #curatenie #podea exterioara #curatare podea

Cum cureti o podea exterioara din lemn

Podeaua exterioara din lemn trebuie sa fie intretinuta corespunzator. Fie ca este vorba despre podeaua terasei din gradina, cea din balcon, foisor sau din alta parte, lemnul acesteia este bine sa fie curatat cu produse potrivite, astfel incat sa reziste bine la intemperii.



Daca podeaua are un aspect inestetic si si-a pierdut culoarea, exista mai multe posibile cauze. Poate fi vorba despre depunerile de praf din atmosfera, molozul si impuritatile de pe pamant sau din copaci, excrementele pasarilor, resturile de mancare scapate pe jos etc.

De asemenea, in anumite situatii poate fi vorba despre un efect cauzat de alge, muschi, mucegai , in special in zonele de langa apa si locurile umbroase. De asemenea, razele soarelui au un efect de decolorare asupra cherestelei. Toti acesti factori pot sa afecteze lemnul, fac podeaua alunecoasa sau ii rapesc aspectul stralucitor si atractiv.

Iata ce poti face cand vrei sa cureti podeaua:


1 Matura podeaua


In ceea ce priveste curatenia obisnuita, este bine sa folosesti din cand in cand o matura buna. Curata periodic praful si impuritatile pentru ca acestea sa nu apuce sa se depoziteze in straturi groase.


2
Scapa de insectele din podea


Daca exista insecte care si-au facut cuib inauntrul lemnului, acestea pot fi inlaturate cu ajutorul unui fungicid pentru insecte. In general poti rezolva problema cu un fungicid obisnuit de gradina. Dupa acest procedeu, podeaua trebuie sa fie bine spalata.


3 Spalarea cu apa a podelei


De cel putin doua ori pe an, podeaua exterioara trebuie sa fie spalata foarte bine. Este indicat sa alegi o zi insorita, pentru ca lemnul sa se poata usca rapid la soare. Inlatura toate plantele, mobila si celelalte accesorii pentru a putea spala fara sa ai obstacole in cale.

Foloseste presiunea apei pentru a curata in profunzime lemnul podelei. Furtunul de gradina iti poate fi de folos. Spala podeaua cu un agent de curatare special pentru podele, apoi clateste bine cu apa. Un agent de curatare ar trebui sa curete suprafata de cherestea si sa-i redea stralucirea fara sa distruga lemnul. Este important sa alegi produsul potrivit pentru tipul tau de podea. Nu uita sa porti manusi. In cazul in care te decizi sa folosesti un agent de curatare cumparat din comert, fa un test pe un spatiu limitat, pentru a vedea daca lemnul nu este afectat de substanta respectiva.

O alta modalitate de curatare este sa folosesti cristale de soda si apa calda. Pune apa intr-un recipient cu pulverizator si apoi uda podeaua. Imprastie pe toata suprafata cristalele de soda si lasa-le sa actioneze cateva ore. Dupa ce s-au uscat, matura podeaua, apoi clateste bine cu apa.

Nu este indicata folosirea unui inalbitor pentru a spala si curata podeaua. Aceasta substanta are un efect negativ asupra fibrelor lemnului din care este facuta podeaua.


4 Protejeaza podeaua


Numai dupa ce podeaua a fost foarte bine curatata se poate aplica un tratament dintr-o solutie speciala pentru restaurarea si protejarea culorii si a lemnului.

Sursa foto: bunnings.com.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare