Amenajarea casei

#decorarea casei #casa #amenajarea casei

Cum creezi un decor armonios

Decorarea unei case poate parea o chestiune simpla insa nu este chiar asa. Este recomandat sa faci o schema inainte de a incepe sa achizitionezi material si mobilier pentru casa ta. Si asta pentru ca, de regula, o camera care nu a fost decorata dupa o schema bine gandita nu este armonioasa si poate parea dezorganizata. Iata care sunt aspectele asupra carora este bine sa te gandesti inainte sa amenajezi o locuinta pentru un efect vizual maxim:
 

1 Punctul central


Inainte de a incepe sa decorezi camera este bine sa te gandesti la unul-doua puncte centrale.

Orice element cu dimensiuni mai mari, care iti atrage atentia, poate deveni punctul central al camerei – un semineu , o canapea, un tablou etc.

Stabilirea unui punct central al camerei previne ca restul incaperii sa se aglomereze prea tare pentru ca celelalte elemente vor fi alese astfel incat sa fie in armonie cu zona respectiva si sa atraga atentia asupra ei.


2 Proportii


Proportiile se refera la dimensiunea unui obiect din camera in comparatie cu celelalte.

O piesa cu dimensiuni foarte mari ca un pian sau o canapea foarte mare vor arata disproportionat intr-o camera mica.

De aceea, inainte sa decorezi camera este bine sa masori spatiul disponibil si sa fii atent sa nu existe discrepante foarte mari intre piesele de mobilier.


3 Echilibru


In ceea ce priveste echilibrul vizual, putem vorbi de doua tipuri – cel simetric si cel asimetric.

Spre exemplu, vorbim de echilibru simetric atunci cand de o parte si de alta a unei masute de cafea sunt asezate doua lumanari identice ce creeaza un efect de “oglinda”.

Echilibrul asimetric este obtinut atunci cand se folosesc doua obiecte diferite pentru a crea un balans visual. Astfel, daca pe o masuta respective am aseza o lumanare de o parte si o vaza cu forma diferita de cealalta parte am vorbi de un echilibru asimetric.

In functie de preferintele personale alege ce ti se potriveste.


4 Contrast


Contrastele sunt elemente care insufletesc si personalizeaza un decor. Este recomandat ca piesele de mobilier sa apartina aceluiasi stil insa accesoriile pot varia.

Astfel, opteaza pentru forme si imprimeuri diferite pentru decoratiuni si, pentru a crea armonie, incearca sa pastrezi un punct comun.

De exemplu, poti alege obiecte diferite insa in nuante asemanatoare pe care sa le asezi in locuri diferite ale camerei.


5 Ritm


Ritmul se refera la repetitiile din punct de vedere vizual dintr-o camera. Spre exemplu, chiar daca o camera are nevoie de contraste pentru a fi interesanta sunt necesare si elemente repetitive pentru a crea armonie.

Foloseste aceleasi forme in diferite locuri ale camerei. De exemplu, opteaza pentru suporturi de lumanarele, veioze sau tapet cu forme identice cu cele ale abajurului lustrei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea