Amenajarea casei

#placi ceramice #casa #chit #chit rosturi #rosturi placi ceramice

Cum aplici chitul de rosturi pentru placile ceramice

Aplicarea chitului de rosturi reprezinta ultimul pas inainte de finalizarea procesului de montare a placilor ceramice, fie ele de gresie ori de faianta. Aplicarea sa nu este dificila, insa pentru a fi reusita trebuie sa respecte anumite reguli. Descopera, in continuare, cum sa aplici corect chitul de rosturi pentru placile ceramice!

1. Reguli importante inainte de aplicarea chitului de rosturi

Chitul de rosturi este un amestec de ciment si plastic hidrofug colorat, folosit pentru a izola spatiul dintre placile ceramice. Este disponibil intr-o varietate de culori, astfel incat sa il poti alege pe cel care se potriveste cel mai bine casei tale.

Retine, insa, ca un contrast intre culoarea chitului de rosturi si cea a placilor ceramice este recomandat doar in cazul spatiilor generoase, de dimensiuni mari. In cazul spatiilor mici, este de preferat sa optezi pentru un chit de rosturi intr-o nuanta similara placilor ceramice aplicate.

Totodata, in situatia in care placile ceramice sunt poroase, este recomanda aplicarea unui tratament prealabil asupra gresiei si a faiantei, care va preveni patarea. La fel de bine, insa, poti alege sa aplici chitul cu un aparat special care va insera amestecul direct in rosturi.

Chitul de rosturi trebuie aplicat abia dupa ce placile ceramice montate s-au fixat si uscat suficient de bine (dupa circa 24-48 de ore). Retine, de asemenea, sa lucrezi pe portiuni mici, pentru a dispune de timpul necesar pentru a indeparta excesul de chit inainte ca acesta sa se intareasca si sa iti murdareasca placile ceramice.

Nu in ultimul rand, nu uita sa iti protejezi mainile cu manusi de lucru; in caz contrar, manuirea chitului de rosturi va provoca uscarea excesiva a pielii.

2. Aplicarea chitului de rosturi

Incepe prin a te asigura ca rosturile sunt bine curatate, pregatie pentru aplicarea chitului. In continuare, pregateste amestecul intr-un vas incapator (galeata) in care ai adaugat o cantitate nu foarte mare de pudra si apa - pasta obtinuta poate fi folosita doar timp de 20-25 minute de la pregatire, dupa care se intareste. Amesteca puternic (se recomanda folosirea unui mixer electric, pentru a fi evitata incorporarea aerului), dupa care lasa pasta in repaus cateva minute. Reia procesul si amesteca energic.

Odata ce chitul a fost pregatit, rosturile se umplu uniform cu pasta obtinuta, asigurandu-te ca spatiile dintre placi nu prezinta zone cu goluri. Chitul se aplica cu o spatula sau cu o unealta destinata acestei activitati si se intinde pe intreaga suprafata a placilor, pe diagonala. Dupa aplicare, excesul prezent pe placile ceramice se indeparteaza cu spatula. Dupa circa 15-30 minute, dupa ce chitul s-a plastifiat, foloseste un burete dur cu apa curata pentru a spala placile - asigura-te ca acesta nu este imbibat cu apa, ci doar umed (in asa fel eviti indepartarea nedorita a chitului din rosturi).

Permite chitului de rosturi sa se intareasca peste noapte si, a doua zi, sterge intreaga suprafata cu o carpa din microfibra pentru a indeparta orice urme ramase.

Foto: freeandhandy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului