Amenajarea casei

#inox #sticla #gaz #aragaz #plita

Cum alegi plita incorporabila pe gaz

Cauti o varianta de mijloc intre aragazul voluminos si plitele de ultima generatie? Plita pe gaz poate fi raspunsul pe care il cauti. Aceasta ofera siguranta gatitului pe gaz, ocupa foarte putin spatiu si este dotata cu sisteme de protectie sigure. Iata care sunt criteriile de diferentiere a plitelor pe gaz.

1
Numarul de arzatoare

In general gasesti modele cu 2, 4 sau 5 arzatoare, de dimenisuni diferite. Daca nu gatesti in fiecare zi sau nu ai suficient spatiu, o plita cu 2 arzatoare poate fi exact solutia de care ai nevoie. Pozitionarea acestora pe suprafata plitei este, de asemenea, un aspect pe care trebuie sa il ai in vedere. Apreciaza modelul potrivit in functie de:

  • dimensiunea vaselor de gatit pe care le folosesti cel mai des;
  • vecinatatea plitei: arzatoarele mari sau cele rapide au o putere foarte mare, iar flacara tinde sa cuprinda intreaga suprafata a cratitei; in cazul in care in apropiere de spatiul pentru plita se afla un dulap sau un obiect inflamabil, evita sa cumperi un model cu arzatoarele mari repartizate sub aceasta formula;
  • necesitatea de a folosi mai mult de doua arzatoare simultan.

2 Materialul arzatoarelor

Materialul din care arzatoarele sunt fabricate difera in functie de firma si model. Acesta se afla de obicei in concordanta cu materialul din care sunt fabricate gratarele de protectie si plita. Poti alege intre fier forjat emailat, otel emailat si class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/fonta" title="fonta">fonta , precum si diverse aliaje.

O plita cu arzatoare din fier sau otel emailat poate avea o durata de viata mai scurta, din cauza proprietatilor corozive ale acestor materiale in contact cu flacara. Pe de alta parte, insa, fonta se poate fisura sau crapa in cazul contrastelor foarte mari de temperatura (daca torni apa rece atunci cand este foarte incinsa). De cele mai multe ori, specialistii recomanda aliajul de fonta.

3 Materialul suportului

Materialul din care plita este realizata are, de asemenea, o importanta majora. Poti alege intre sticla, inox, quart si schott ceran.

Sticla vopsita are un aspect placut, insa se poate sparge cu usurinta. Chiar daca vorbim de o sticla rezistenta, in caz de impact aceasta se poate zgaria sau chiar sparge. De asemenea, sticla retine amprente si urme de lichid, fiind foarte greu de pastrat in stare impecabila.

Inoxul este un material din ce in ce mai adoptat in bucatariile moderne datorita aspectului sau glamour si a calitatii sale igienice. Cu toate acestea, o plita cu suprafata din inox se poate zgaria si pata cu usurinta, unele zone pierzandu-si stralucirea.

O varianta pe care majoritatea expertilor o recomanda este schott ceran, un aliaj intre sticla si ceramica, foarte rezistent. Acesta nu retine amprentele si este foarte greu de zgariat sau de spart.

4 Pozitionarea panoului de control

In general, exista doua variante de pozitionare a panoului de control: frontal sau in partea dreapta. Panoul frontal poate impune anumite riscuri in cazul in care ai un copil mic. Acesta poate atinge butoanele de aprindere din curiozitate sau neatentie. Alege un model cu sistem de siguranta pentru copii, pentru a evita incidentele neplacute.

Panoul lateral este mai usor de utilizat, deoarece iti ofera mai mult spatiu de desfasurare in timpul gatitului. Un astfel de model este foarte potrivit pentru plitele al caror arzator rapid se afla in partea dreapta. Astfel, eviti supraincalzirea suprafetelor din vecinatatea aparatului de gatit.

5 Forma si dimensiunea gratarelor

Gratarul de sustinere a vaselor deasupra arzatorului este un punct ce nu trebuie omis. Exista modele cu gratar clasic, asemanator cu cel al aragazului obisnuit. Unele plite contin gratare individuale pentru fiecare arzator in parte. In cazul in care faci aceasta alegere, este bine sa verifici daca vasele tale de gatit pot fi sustinute pe acest gratar si daca ele raman in echilibru. Ca si material se recomanda, de asemenea, fonta.

Privind aspectul practic, o plita cu mai multe gratare de dimensiuni mai mici este mult mai usor de intretinut. Gratarul unic este voluminos si greu de spalat.

6 Functii si sisteme de siguranta

  • Dispozitivul de siguranta pentru gaz prevede stoparea alimentarii cu gaz in momentul in care flacara a fost stinsa. Valva de siguranta se inchide, eliminand riscul ca gazul sa se raspandeasca in incapere.
  • Aprinderea electronica te scapa de chibrituri si aprinzatoare electrice. Pe panoul de control vei avea cate un buton alocat fiecarui arzator, cu ajutorul careia vei porni, regla si opri flacara.
  • Arzatorul cu tripla coroana, numit si arzatorul rapid, iti ofera de trei ori puterea unui arzator obisnuit. Acesta este alimentat cu mai mult gaz, realizand o flacara mai puternica, recomandata pentru incalzire rapida. Unele modele contin si unul sau doua arzatoare semi-rapide, cu doua coroane de gaz.
Preturile difera in functie de materiale, dimensiune, numarul si puterea arzatoarelor, functii, design etc. Poti cumpara o plita electrica la un pret cuprins intre 400 si 1000 RON din majoritatea magazinelor de specialitate. In cazul in care vrei un model deosebit, poti scoate din buzunar mai bine de 1500 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului