Amenajarea casei

#iluminat #corpuri de iluminat #aplica de iluminat #iluminat exterior

Cum alegi aplica pentru iluminatul exterior

Aplica de iluminat exterior este un produs destinat utilizarii pe zidurile exterioare ale locuintei. Produsul este util pentru terase, curti, gradini, scarile de la intrarea in locuinta.

Iata aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand te decizi pentru alegerea unei aplice de iluminat:

1 Materialul

O aplica pentru iluminatul exterior este realizata din otel inoxidabil si poate avea diverse tipuri de finisaj (antracit, negru, argintiu etc). Dispersorul este confectionat din materiale precum policarbonatul alb. Multe modele de aplice sunt globuri fabricate din materiale rezistente la socurile mecanice.

2 Functiile

Scopul unei aplice de exterior este sa emane o lumina calda si sa realizeze o atmosfera placuta. O aplica pentru iluminat extern prezinta un grad de protectie impotriva stropirii cu apa si a patrunderii obiectelor solide cu o dimensiune mai mare de 1 mm.

Exista aplice dotate cu senzori de miscare. De exemplu, o aplica poate fi dotata cu un senzor infrarosu cu detectie orizontala 120 grade. Lampa are o putere de aproximativ 15W. Poti opta pentru o lampa de tip economic sau cu LED. In cazul becurilor cu incandescenta , exista posibilitatea de a folosi un variator de tensiune pentru reglarea atmosferei.

3 Modelul

Modelele pentru aplice sunt foarte variate, de la cele clasice la cele geometrice, stilizate. Unele dintre cele mai comune forme sunt cea de sfera, cometa, trunchi de con.

Gasesti pe piata aplice exterioare cu un design modern, destinate unor spatii amenajate in stil contemporan . De asemenea, poti opta pentru produse potrivite in spatiile amenajate in stil vintage .

In cazul unei terase intr-o zona rurala , de exemplu, se poate opta pentru o aplica rustica in stil medieval, creata pe comanda de catre artizani. Un astfel de produs poate fi lucrat manual, din fier forjat.

Pentru ca aplica sa se integreze in spatiul din jur, aplicele cu globuri au diverse culori, de la alb laptos la fumuriu si gheata. Dispersoarele de lumina sunt in mare parte fumurii si albe.

In general, aplicele pentru exterior se fixeaza direct pe perete printr-un segment cu gauri pentru cuie sau au un brat decorativ.

4 Alte elemente

O aplica obisnuita are o raza de actiune de 8 metri si un iluminat continuu. In unele oferte, aplicele de iluminat extern sunt insotite de un bec oferit cadou.

Anumite aplice pot fi folosite si in spatiul interior. Astfel, o aplica pentru perete cu abajur din sticla opal constituie o alegere buna pentru iluminatul pe alei, in fata casei si a usii de la intrare, dar si pentru incaperile casei.

Sursa foto: lightonline.fr
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea