Amenajarea casei

#siguranta #mobila #cutremur

Cele mai sensibile obiecte in caz de cutremur

La un cutremur, unele dintre obiectele din casa vor ceda foarte usor, indiferent ca este vorba despre un seism cu o magnitudine mare sau mica. Aparatura electrocasnica suspendata, obiecte suspendate din sticla sau metal, sertare sau usi, toate acestea pot suferi distrugeri si, mult mai important, te pot pune pe tine in pericol.

Iata care sunt cele mai sensibile obiecte din casa in caz de cutremur si cum poti sa te protejezi:


Stai departe de ferestre


Ferestrele, din cauza sticlei si a sistemului de prindere, pot fi lucruri care sa cedeze usor in caz de cutremur. De aceea, este indicat sa nu incerci sa sari pe ferestra, chiar daca stai la parter sau la casa si nici sa te afli in apropierea unei ferestre, in timpul unui cutremur. Acest lucru este valabil si pentru balcoane, indiferent ca sunt balcoane inchise sau deschise.


Stai la distanta de mobila si arhitectura fara prindere solida


Un modul suprapus peste dressing sau peste sifonier sau o tencuiala ornamentala sunt obiecte care pot suferi stricaciuni foarte usor in cazul unui cutremur, din cauza ca nu prezinta un sistem solid de prindere.

Pentru modulul suprapus, uneori un dulap de haine construit din doua piese are pur si simplu cea de-a doua piesa asezata peste prima, fara sa fie prins in cuie. In caz de cutremur, alunecarea acestuia reprezinta un pericol real pentru persoanele din jur.

In cazul mobilei pe rotile, poti achiziona un sistem de oprire pentru roti. Astfel, in caz de cutremur mobila nu se va deplasa prin casa.

Alte piese de mobila care prezinta pericol de prabusire sunt acele corpuri inalte si inguste. In special acestea este recomandat sa fie prinse bine in perete.


Alte obiecte care cedeaza repede in caz de cutremur


Verifica daca ai in casa lampi grele, mobilier auxiliar, boxe, oglinzi, tablouri, vaze, etajere etc. Este indicat ca acestea sa aiba sisteme de prindere in perete sau o pozitionare care sa evite prabusirea imediata. Decoratiunile suspendate, din sticla sau metal, ar trebui sa fie evitate, deoarece in caz de cutremur prabusirea lor poate sa produca accidentari serioase.

Ghivecele de flori, televizoarele, aparatele de radio, acvariul sau alte obiecte suspendate la inaltime, pe diverse polite, ar trebui sa fie evitate. Pot fi asezate pe rafturi joase, care sa nu prezinte un pericol in caz de prabusire. In general, este recomandat ca obiectele grele si voluminoase sa fie depozitate in locuri joase.

Vitrinele si bibliotecile cu usi de sticla sau cu piese casante sunt printre cele mai vulnerabile. Chiar si la un cutremur mediu, paharele isi pierd rapid echilibrul si se sparg in urma caderii.

Obiectele fragile si de valoare ar trebui sa fie depozitate in locuri joase, sigure, bine ambalate. Pentru a preveni deschiderea sau alunecarea sertarelor si usilor de la dulapuri trebuie folosite inchizatori care nu permit oscilatiile, eventual incuietori pentru protectia copiilor . Astfel, sertarele si usile vor ramane inchise, chiar daca piesele dinautru ar putea sa sufere diverse distrugeri. Acelasi lucru este valabil si pentru dulapurile din balcon sau din camara, unde sunt depozitate borcanele cu muraturi sau diverse conserve. Afla mai multe din articolul Cum sa aranjezi mobila in caz de cutremur.

Tencuiala, hornul casei, sobele, caramizile, parapetii, cornisele, tiglele sau alte portiuni din constructia casei care pot fi afectate rapid de un seism trebuie evitate prin pastrarea distantei.


Nu folosi scarile si liftul


Toata lumea stie ca este contraindicat sa se foloseasca scarile in caz de cutremur. In timpul unui seism, scarile se pot ciocni de corpul cladirii si pot sa cedeze pe loc sau mai tarziu, dupa ce cutremurul a luat sfarsit. Sunt unele dintre cele mai periculoase locuri de folosit in caz de seism.

De asemenea, liftul nu trebuie folosit in timpul seismului sau imediat dupa el, deoarece poate suferi defectiuni majore, care sa duca la accidente.


Inchide sursele de incendiu si inundatie


Unele dintre lucrurile cu potential de accident in caz de cutremur il reprezinta sursele de foc si de apa. Este bine ca acestea sa aiba manere colorate sau semne de inchis/deschis. Astfel, in caz de cutremur poti inchide complet aceste surse.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea