Amenajarea casei

#patura #cuvertura #materiale textile #bumbac #lana #patura lana

Ce este bine sa stii cand cumperi o patura

Odata cu apropierea iernii, noptile sunt tot mai reci, iar o sau o potrivita te poate proteja de frig, oferindu-ti un somn bun si confortabil. Afla ce este bine sa stii cand cumperi o patura .

Materialul din care este fabricata patura sau cuvertura este cel mai important factor care influenteaza alegerea potrivita, dar si greutatea poate juca un rol important. Fibrele sintetice pot preveni alergiile, dar au si unele neajunsuri.
 

, bumbac, fibre sintetice?


Lana este primul material la care te gandesti atunci cand vine vorba de paturi , dar materialele folosite sunt mult mai variate, de la diverse tipuri de fibre naturale pana la tesaturi sintetice.

Fibrele naturale, cum sunt lana, bumbacul, casmirul si parul de camila, absorb cu usurinta umezeala si lasa aerul sa treaca prin ele cu usurinta, pastrand totusi caldura.

Fibrele sintetice, de la poliester la nylon si tesaturile acrilice, nu absorb deloc umezeala, astfel ca multi le considera mai putin comode. Acestea pot avea de ingrijiri suplimentare, deoarece pot prinde mirosuri neplacute mai usor.

Casmirul, lana obtinuta din lana caprelor asiatice, dar si parul de camila sunt alte materiale din care se produc cuverturi si paturi comode.

Cand alergiile sunt o problema, sunt recomandate fibrele sintetice si bumbacul, acesta putand fi spalat cu usurinta in apa fierbinte pentru eliminarea acarienilor si a altor alergeni.

Tine cont de greutate atunci cand alegi patura potrivita. Scoate-o din ambalaj pentru a-i masura greutatea. Copiii si batranii prefera paturile cat mai usoare. La aceeasi grosime, bumbacul este mai greu decat lana.

Pentru cel mai bun confort termic, tine cont de temperatura din camera in care dormi. Daca aceasta nu scade sub 17 grade pe timpul noptii, paturile de bumbac te vor incalzi cu succes. Pentru temperaturi mai mici, lana ramane cea mai calduroasa varianta.
 

Intretinerea si depozitarea paturilor


Indiferent de materialul ales pentru patura sau cuvertura, vei avea nevoie sa stii cateva lucruri despre intretinerea acestora, pentru a te bucura de ele cat mai mult timp.

Este recomandata aerisirea paturilor si cuverturilor o data pe luna. Intinde-le pe sarma de rufe si lasa-le intreaga pentru a elimina orice miros neplacut.

Paturile din bumbac si lana groasa pot fi spalate la masina, insa pentru tesaturile mai sensibile este recomandat spalatul manual. Evita ciclul de uscare al masinii de spalat, care poate afecta in mode negativ paturile, acestea devenind mai putin pufoase.

Odata cu venirea primaverii, spala toate cuverturile si paturile inainte de a le depozita. Asigura-te ca sunt perfect uscate inainte de a le impacheta. Este recomandata pastrarea lor in sacose din material textil, care le apara de praf lasandu-le in acelasi timp sa respire.

Pentru a tine moliile departe de paturile din fibre naturale, foloseste fie levantica uscata, fie spray-uri insecticide din comert. Chiar daca este cea mai ieftina varianta, naftalina le poate impregna cu mirosul ei neplacut care dispare foarte greu dupa ce incepi sa le folosesti din nou.

Sursa foto: Rhfhouston.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea