Amenajarea casei

#piatra ornamentala #calcar #constructii

Calcar

Calcarul sau carbonatul de calciu este o roca sedimentara folosita ca materie prima in industria de constructii. Calcarele cu o structura compacta, masiva sunt adesea folosite ca elemente decorative in constructii dar si in industria ceramicii a sticlei. In industria de constructii calcarul este denumit „var nestins” sau varianta cu o structura porfirica este numita „marmora”.


Caracteristici generale


Carcarul este o roca dominant organogena, de culoare alba, cenusie sau galbena.

Roca este compusa in special din mineralele calcit si aragonit ambele avand formula chimica - CaCO3.

Calcarele se formeaza in general din sedimente biogene, dar mai pot avea o geneza de formare prin reactii chimice .

De altfel, exista o ramura speciala a geologiei Carbonatsedimentologia care se ocupa numai cu formarea si caracterele tipurilor diferite de calcar .


Formare


Cea mai mare parte a calcarelor este de natura biogena, ceea ce inseamna ca este produs de organisme vii, fiind ulterior depus ca sediment. In general, aceasta roca este foarte raspandita in natura, fiind intalnita pe platourile continentale vechi dar si in muntii tineri.

Cea mai mare parte din calcare se formeaza in mediul marin, ulterior acesta fiind ridicat prin miscarile tectonice la suprafata.

Aspectul rocii este influentat de modul in care au luat nastere calcarele. Calcare compacte sunt cele formate prin procese chimice pe cand cele de origine biogena pot fi poroase, sau cu urme de fosile.


Utilizari


Calcarele in sine au o utilizare majora in constructii pentru ca din ele se fabrica cimentul. De aceea toate fabricile de ciment au alaturi mari cariere din care se extrage calcarul.

Varul se fabrica de asemenea din calcar. Platoul Vascau este o zona celebra din tara noastra de fabricare a varului, unde multe cimpuri de lapiezuri au fost distruse datorita acestei activitati.

Calcarul mai au este utilizat pentru fabricarea sodei, a sticlei, a ceramicii fine, a celulozei, a amendamentelor pentru agricultura, a cauciucului, ca fondant in siderurgie .

Fata de alte roci, calcarul nu ofera avantaje deosebite. Calcarul este dur, solid, necompresibil fiind aparent un excelent fundament pentru a amplasa pe el constructii. Insa este carstificabil si, cu timpul, apa din pinza freatica poate provoca fisuri slabind rezistenta rocii.

De aceea, calcarul se utilizeaza mai degraba ca piatra ornamentala.
 
Vrei sa-ti renovezi casa si cauti un zugrav? Nu mai pierde timp intreband in stanga si-n dreapta de un mester bun. Intra pe cautzugrav.ro si cauta persoana care sa corespunda cerintelor tale! Iti oferim posibilitatea sa gasesti in timp record mesteri autorizati, ale caror servicii au fost apreciate de alte persoane. Spor la treaba!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea