Amenajarea casei

#aer conditionat #canicula #caldura #ventilator #racitor de aer #aparat de aer conditionat

Aparate de racit aerul

In cazul in care vrei sa tii sub control temperatura din locuinta ta ai la indemana mai multe optiuni. In functie de bugetul disponibil si de camera pe care vrei s-o racoresti, poti opta intre diverse aparate de AER conditionat, ventilatoare sau racitoare. Iata o lista cu principalele tipuri de aparate pentru racirea aerului, precum si cu avantajele acestora:



Racitoare de aer


Racitoarele de aer cu gheata sunt potrivite pentru o camera mica , dormitor sau birou. Au o dimensiune cuprinsa intre 60-80 cm inaltime si o latime de circa 30-45 cm. Sunt prevazute cu un compartiment pentru apa si 2 baterii de gheata, care se tin la congelator. Functioneaza pe baza de reactie endoterma, adica absoarbe caldura din mediul inconjurator cu ajutorul unui ventilator .

Au capacitatea sa scada temperatura dintr-o camera cu pana la maximum 10 grade Celsius, in cazul in care umiditatea inregistrata este in limite normale.

La viteza maxima, racitoarele de aer functioneaza aproximativ 2-3 ore, pana cand se topeste gheata. De aceea, este bine bine sa ai 4 baterii de gheata pentru a le putea schimba imediat ce doua dintre ele se racesc.


aer conditionat


Apaartele de aer conditionat trebuie ales in functie de marimea camerelor in care urmeaza sa fie instalate. Cu cat o camera este mai mare, cu atat este nevoie de un aparat de aer conditionat cu un numar mai mare de BTU.

In cazul locuintelor se folosesc patru tipuri de aparate de aer conditionat: splituri (ducted), de perete, de tavan si portabile.
Aparatele de aer conditionat tip splituri pot fi observate in mai toate locuintele. La acest tip de aparat, compresorul este montat in afara locuintei astfel ca nu mai exista zgomote.

Aparatele portabile de aer conditionat au ca principal avantaj mobilitatea. Ele au dimensiuni reduse si sunt transportabile cu ajutorul rotitelor de sustinere, fiind foarte potrivite pentru persoanele care nu isi permit instalarea unui aparat de aer conditionat fix in fiecare camera.

Ca orice sistem de aer conditionat si cel portabil trebuie sa elimine aerul cald iar acest lucru se face prin intermediul unui furtun din plastic ce trebuie scos in exterior. De regula, au o inaltime cuprinsa intre 70 si 90 cm, o lungime si latime de circa 35-50 cm si o greutare de aproximativ 30 de kilograme.

Aparatul de aer conditionat de tavan dispune de palete pe cele patru laturi ce orienteaza jetul de aer mai sus sau mai jos sau baleiaza.

Dezavantajul lor este ca sunt foarte scumpe si nu pot fi montate decat in tavane false, pentru ca necesita spatiu adecvat.


Ventilatoare


Si ventilatoarele pot fi gasite sub diferite marimi si forme. Cele mai eficiente sunt lustrele cu ventilator. In functie de puterea sa, un ventilator poate sa coboare temperatura din camera ta cu 2o pana la 5oC. 

Un ventilator consuma de 10 ori mai putin de cat un aparat de aer conditionat insa, spre deosebire de acestea, ventilatoarele nu au cum sa racoreasca locuinta la fel de mult. Ele imprastie cu putere aerul in jurul lor, ajutand la evaporarea transpiratiei de pe pielea ta, modalitate prin care elimini caldura din corp si-ti sporesti confortul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea