Amenajarea casei

#paste #masa #aranjarea mesei #musafiri #inviere #oua incondeiate #ornamente #decor #decoratiuni de paste

Amenajarea mesei de Paste

In seara de Inviere, dupa slujba de la Biserica este o traditie ca oamenii sa se intoarca acasa cu Lumina Sfanta si sa se aseze la masa. In aceasta seara toti membrii familiei se reunesc si petrec impreuna Invierea Domnului Iisus Hristos si totodata terminarea postului, prin punerea pe masa a celor mai alese bucate.

 

 

Pentru a face o impresie placuta invitatilor, dar si pentru a te simti tu bine este important sa stii cum sa aranjezi masa pentru Paste.

1 Fata de masa

Alege o fata de masa simpla, din bumbac. Poti opta pentru o fata de masa alba sau pentru una de o alta culoare insa este recomandat sa alegi o culoare pala. Aceasta nu trebuie sa iasa foarte mult in evidenta.

In cazul in care vrei o fata de masa cu imprimeuri alege una alba cu brodarie colorata pe margine. Acestea pot fi cu teme florale, in ton cu primavara sau imprimeuri special create pentru aceasta sarbatoare. Brodaria cusuta manual ii va da fetei de masa un aer distins.

2 Farfuriile si tacamurile

Opteaza pentru farfuriile simple fara prea multe imprimeuri pe ele. Cele mai cautate si apreciate in ultima perioada sunt cele partate, din portelan sau semitransparente. Indiferent pentru ce tip de farfurii optezi, nu uita ca ai nevoie de o farfurie pentru aperitiv, una pentru felul principal si una pentru desert.

Pe masa se va aseza doar farfuria pentru felul principal, iar deasupra ei cea pentru aperitiv. Farfuria pentru desert se aseaza pe masa la sfarsit.

Dupa ce ai asezat farfuriile este timpul sa pui tacamurile. Intotdeauna in partea stanga se pun furculitele si in partea drepta lingurile si cutitele. In functie de mancarurile servite exista furculite pentru peste, pentru carne etc. Aseaza-le in ordine in care servesti felurile acelea de mancare. Cutitele se pun intotdeauna cu lama spre farfurie. Deasupra farfuriei se vor aseza tacamurile pentru deser. Acestea pot fi doar lingurite sau cutit si furculita, in functie de desertul servit!

3 Paharele

Paharele se aseaza in fata farfuriilor. Gandeste-te de cate pahare ai nevoie, in functie de bautura servita. Pune un pahar pentru vin si inca unul pentru apa sau sucuri. Daca la aperitiv servesti musafirii cu vodka, palinca sau alta tarie, pune la masa si un pahar special pentru aceasta. Bautura pentru aperitiv se toarna in pahar inainte ca musafirii sa se aseze la masa. 

Daca la desert servesti sampanie pune la masa si un pahar special pentru aceasta. De asemenea, si paharele se aseaza in ordinea servirii bauturilor astfel: incepand din partea dreapta se aseaza paharul mic pentru aperitiv, apoi mergand spre stanga, paharul de vin fiind urmat de cel pentru apa sau suc si la urma cel pentru sampanie.

4 Servetelele

Opteaza pentru servetelele din panza, de preferat cele albe.  Acestea pot avea imprimeuri colorate in functie de preferintele tale sau pot fi simple. Impatureste-le dandu-le o forma dreptunghiulara si aseaza-le in centrul farfuriei pentru aperitiv. Peste servet pune un mic obiect decorativ, specific acestei sarbatori, cum ar fi un ou din piatra semipretioasa , sau alte obiecte din metal in forma de iepure, pui sau oua de Paste.  O alta modalitate de a le aranja este sa le rulezi si sa le legi la mijloc cu o funda frumos colorata sau sa le prinzi cu un inel special.


5 Cum sa decorezi masa de Paste

Cosul cu oua

Principalul element decorativ pentru masa de Paste va fi cosul cu oua. Alege unul sau mai multe cosuri (in functie de numarul invitatilor) din paie. Orneaza-l cu iarba artificiala. O poti confectiona foarte simplu din hartie creponata pe care o tai fasii subtiri. Aseaza iarba astfel confectionata in cos, dar si pe marginile acestuia, apoi pune ouale incondeiate in ele. Nu le inghesui! Aseaza numai atatea cate au loc pe fundul castronului. Daca ai nevoie de mai multe oua la masa pune mai multe astfel de cosulete.

 

Paharele cu ceapa si usturoi verde

Deoarece in aceasta perioada se gasesc peste tot ceapa si usturoiul verde, cu siguranta nu vor lipsi de pe mesele noastre in noaptea de Paste. Pentru ca masa sa fie mai aspectuasa, aseaza ceapa intr-un pahar si usturoiul in altul. Ai grija ca paharele sa nu aiba modele colorate pe ele. Cele mai recomandate sunt paharele simple din sticla sau cele din cristal, insa poti folosi si unele mate.  Aseaza ceapa si usturoiul cu partea alba in jos, inainte de al le taia varfurile frunzelor. Dupa ce le-ai asezat, cu ajutorul unui cutit sau a unei forfeci taie din cozi, astfel incat toate sa ajunga la acelasi nivel.  Procedeaza la fel si cu usturoiul. Aseaza-le de-o parte si de alta a cosului cu oua. In cazul in care ai multi invitati la masa pune aceste pahare in dreptul fiecarui cos cu oua.

 

Flori de sezon

Florile, pe langa aerul prospat pe care-l emana, cresc si apetitul. Pentru mai multa culoare si prospetime, poti pune in mijlocul mesei o glastra cu un buchet de lalele sau alte flori de sezon. Ai grija insa sa nu pui foarte multe flori pentru a nu incarca masa prea mult. De asemenea, acestea nu trebuie sa fie foarte inalte, deoarece mesenii nu se vor mai putea vedea intre ei.

 

Citeste mai multe articole din aceasta categorie:

Decorarea exteriorului casei pentru Paste

Cum pregatim ouale pentru vopsit

Secretul vopsirii Oului Rosu

Oua de Paste cu modele personalizate

Oua de ornament

Curatenie generala in timp record

  •   2009-03-13
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Boala care

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare