Amenajarea casei

#culori pereti #vopsele casa # vopsea pereti #culori casa

Alegerea culorii pentru pereti

Oricine isi doreste ca locuinta in care traieste sa reflecte personalitatea sa si sa aiba o atmosfera placuta, cu un decor unic, elegant si primitor. Pe langa alegerea podelelor, a mobilierului si a vopselelor pentru pereti, atunci cand amenajezi o casa trebuie sa te gandesti la schema de culori pe care o vei folosi.

Fiecare camera din casa ta are un scop diferit si, cel mai sigur, trebuie sa aiba o schema coloristica aparte. De exemplu, portocaliul vibrant din camera de joaca a copiilor nu este la fel de potrivita pentru o baie relaxanta. Astfel, inainte de a alege culorile si cum le combini in casa, trebuie sa stii cat mai multe detalii despre culori.
 

Care sunt categoriile de culori


Culori primare: Cele trei culori primare, de care probabil stii de multa vreme, sunt rosu, albastru si galben.

Culori secundare: Acestea sunt culorile care se obtin atunci cand culorile primare au fost combinate. Aceste culori sunt mov, portocaliu si verde.

Culori tertiare: Culorile tertiare se obtn din culorile secundare si primare.

Culori reci: Albastru, verde si mov sunt culorile reci ale paletei coloristice. Aceste culori sunt ideale pentru a conferi vizual mai mult spatiu incaperilor. Se potrivesc cel mai bine pentru birouri, dormitoare si alte incaperi care predispun la liniste si pace. Verdele este o culoare foarte invioratoare si ajuta la mentinerea echilibrului intr-o incapere.

Culori calde: Rosu, galben, portocaliu si toate combinatiile dintre aceste culori sunt culori active care transforma orice incapere intr-un spatiu intim. Insa, aceste culori pot distrage atentia, astfel ca este indicat sa fie folosite in incaperi unde au loc multe activitati, precum bucataria sau sufrageria.

Culori neutre: Chiar daca nu sunt considerate culori albul si culorile neutre au o importanta aparte. Aceste culori maresc vizual spatiul si ajuta la accentuare anumitor caracteristici ale incaperilor.
 

Cum alegi culorile pentru casa ta


Combinatii monocromatice. Schemele cu o o singura culoare nu sunt atat de plictisitoare pe cat te gandesti. Folosirea mai multor umbre si nuante ale aceleasi culori creaza armonie si este usor de utilizat.

Combinatii analoage. Pentru a folosi culori analoage (culorile similare), este indicat sa alegi culoarea preferata si apoi sa o combini cu culorile din jurul acestei culori. Este indicat sa folosesti o schema de 3 pana la 5 culori consecutive care iti plac.

Combinatii complementare. Culorile complementare sunt culorile opuse din schema de culori. Atunci cand alegi culorile pentru locuinta ta, trebuie sa alegi intai culoare preferata si apoi celelalte culori complementare. Culoarea preferata trebuie sa fie dominanta in amenajarea locuintei.

Atunci cand alegi culorile pentru locuinta ta trebuie sa tii cont si de anumite obiecte care se gasesc deja in casa. Tine minte ca perceptia asupra culorilor este in stransa legatura cu emotiile si experientele traite. Astfel, in alegerea culorilor trebuie sa primeze preferintele personale si atmosfera pe care vrei sa o creezi in locuinta ta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea