Amenajarea casei

#bucatar #cutit #paine #dezosat #Santoku #decojit

5 tipuri de cutite utile in orice casa

Niciun bucatar faimos nu ar atinge performante de top in domeniul culinar, fara un set de cutite de baza, cu tipuri de lama si maner special concepute pentru diversele scopuri de utilizare. Chiar daca nu lucrezi la un restaurant de lux, activitatea ta in bucatarie va fi mult mai placuta, eficienta si rapida, cu accesorii de taiat inteligente.

Un cutit bun este cel potrivit ca forma tipului de aliment pe care il feliaza sau il toaca, dar si cel care nu produce disconfort la utilizare si respecta normele de siguranta la folosire. Daca vrei sa privesti gatitul cu alti ochi, incearca sa iti completezi bucataria cu un set complet de cutite utile in orice casa. Indicate sunt cutitele fabricate din carbon si otel inoxidabil. Lama nu trebuie sa se indoaie usor, iar manerul confortabil este cel care se muleaza perfect in palma.

1 Cutitul bucatarului-sef

Primul tip de cutit, esential pentru orice bucatarie, este cutitul bucatarului-sef, necesar pentru felierea legumelor si maruntitul verdeturilor proaspete. Acesta  "spinteca" fara probleme ceapa si usturoiul si este si suficient de lung pentru a felia estetic un muschi de vita/porc.

2 Cutitul pentru decojit

Cu o lama subtire si ceva mai lunga, acest tip de cutit te ajuta la indepartarea cojilor de pe cateii de usturoi, dar si de pe fructe (mere, pere). Lama alungita te ajuta sa tai usor branza, felii de fructe, ba chiar sa dezosezi si pieptul de pui.

3 Cutitul pentru paine

Nu iti poti primi musafirii cu felii de paine franjurate inestetic. Cutitul pentru paine are lama zimtata, este suficient de ascutit pentru a trece prin cea mai crocanta coaja, dar si destul de subtire pentru a lasa feliile intacte.

4 Cutitul Santoku

Tip de cutit relativ nou pe piata, Santoku este un hibrid intre cutitul bucatarului-sef si un satar. Lama foarte lata il face ideal pentru transarea carnii cu os si a altor alimente dure, in timp ce crestaturile de la marginea lamei previn lipirea fragmentelor alimentare.

5 Cutitul pentru dezosat/filetat

Preparatele din carne cu os sau cu peste au nevoie de un set de cutite pentru dezosat si filetat. Primul dintre acestea are o lama subtire, rigida si este perfect pentru dezosarea pulpelor de miel, porc sau vitel. Cutitul pentru filetat este "specializat" in peste, are o lama flexibila si subtire, fiind conceput intocmai pentru o curatare si taiere usoara a pestelui si a fructelor de mare.



 

  •   2013-01-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Adelina Dobrin

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Reguli de calatorie cu animalul de companie

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului