Amenajarea casei

#amenajarea casei #decor #desing interior

5 sfaturi pentru a-ti decora casa ca un profesionist

Decorarea unei case este o sarcina destul de dificila pentru cineva fara experienta. Desigur, apelarea la un specialist in amenajare ramane o optiune demna de luat in seama insa acest serviciu costa. Daca ti-ai planificat sa-ti amenajezi casa de unul singur insa nu prea stii cum sa procedezi, iata cateva sfaturi utile:


1 Gandeste-te la bugetul disponibil


Cel mai important factor de care este bine sa tii cont atunci cand iti amenajezi casa este bugetul alocat.

Gandeste-te cat timp vei locui in casa respectiva. Daca ai de gand sa-ti petreci peste 3-4 ani in aceeasi locuinta va trebui sa investesti mai multi bani in amenajare si decorare. In plus, cu cat vei investi mai mult in amenajarea baii si bucatariei, cu atat casa ta se va devaloriza mai putin de-a lungul timpului.

Pe langa mobila si decoratiuni, nu uita sa aloci o parte buna din buget pentru sistemul de incalzire, schimbarea tevilor, izolarea subsolului si alte operatiuni de care este posibil sa fie nevoie.


2 Fa-ti un plan


Decide de care parte a casei vrei sa te ocupi in primul rand. Este recomandat sa incepi cu incaperile care sunt folosite cel mai des.

Fa-ti o lista cu ce vei avea nevoie pentru a redecora incaperile respective tinad cont tot timpul de restul membrilor familiei. Vor exista anumite restrictii daca ai copii cu varsta mica sau animale. Spre exemplu, este bine sa eviti mobilierul din sticla si carpetele de culoare alba daca ai copii cu varsta mica sau canapelele din piele in cazul in care detii un animalut de companie .

Gandeste-te ce activitati se vor desfasura in camera respectiva raportandu-te la obiceiurile familiei tale si alege mobila si decoratiunile cele mai potrivite. Spre exemplu, daca de regula obisnuiesti sa iei masa in bucatarie si folosesti livingul doar pentru cine festive, te poti orienta spre o masa din lemn mai pretentios. Daca, din contra, folosesti livingul frecvent pentru a lua masa alaturi de familie este recomandat sa optezi pentru o masa confectionata dintr-un material rezistent la uzura si apa, care se curata usor.


3 Opteaza pentru un stil de amenajare


Informeaza-te putin despre stilurile de amenajare inainte de a cumpara mobila si materialele necesare decorarii casei. Poti opta intre o varietate de stiluri.

Gandeste-te la personalitatea ta si a partenerului tau pentru a decide asupra carui stil de amenajare veti opta. Spre exemplu, daca esti o persoana visatoare, careia ii plac materialele fine si culorile pastelate, poti opta pentru stilul romantic. Daca iti plac antichitatile poti opta pentru stilul Art Deco iar daca esti o fire mai teatrala sau excentrica pentru cel gotic sau eclectic. Daca iti doresti o casa extrem de confortabila si primitoare opteaza pentru stilul casual sau rustic iar daca vrei o casa cat mai luminoasa si mai spatioasa, opteaza pentru stilul minimalist, scandinav sau contemporan.


4 Alege schema de culori
 

Culorile sunt foarte importante in amenajarea unei case. Daca nu te pricepi foarte bine sa combini diverse nuante opteaza pentru pereti in culori neutre si foloseste accesorii colorate pentru a evidentia anumite aspecte.

Este recomandat sa te informezi despre psihologia culorilor si modul cum ne pot influenta acestea. Rosul, spre exemplu, da energie, entuziasm si creeaza o senzatie de caldura insa folosit in exces poate induce o stare de nervozitate. Albastrul si verdele sunt culori excelente pentru dormitoare, pentru ca te ajuta sa te relaxezi. Violetul, folosit din ce in ce mai des in ultima perioada in amenajare, este o culoare nobila, care denota lux.

Ca sa eviti monotoniile foloseste combinatii de culori. Evita sa folosesti aceleasi nuante de culori pentru diverse accesorii si opteaza mai bine pentru nuate apropiate una de alta, dar nu identice.


5 Personalizeaza-ti casa


Incearca sa-ti personalizezi casa si sa adaugi elemente de unicitate. Fii cat mai creativ insa atentie sa eviti aglomerarile inutile.

Nu uita sa lasi suficient spatiu pentru miscare si sa folosesti cat mai putine elemente dar de efect, pentru amenajarea zonei centrale a camerei.

Alege cateva obiecte reprezentative pentru fiecare camera si aseaza-le in puncte-cheie, la vedere – la intrare, in fata canapelelor etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea